Nikša Peronja, načelnik Jelse na otoku Hvaru, objavio je kako je prošli petak skupina uglavnom stranih državljana neovlašteno i uz pomoć plaćenih zaštitara uzurpirala javnu zgradu. Intervenirala je i policija, a mještani su ogorčeni, piše HRT.
Načelnik Nikša Peronja tvrdi kako je skupina djelovala po nalogu Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva. Policija je nekoliko sudionika provale odvela na ispitivanje, a tvrtka Jelsa d.d. i Općina Jelsa podnijele su kaznene prijave protiv svih sudionika nasilne uzurpacije.
Jelsom se ubrzo pročulo da je ‘akciju‘ predvodio Fehim Selek, većinski vlasnik Tvornice čarapa “Ključ” u Sarajevu.
“To je nešto nezabilježeno, ne samo u Jelsi nego u Dalmaciji. Pojavljuje se strana firma iz strane države, iz Sarajeva, tvrdi da je ovo njihovo vlasništvo. U Jelsi nikada nisu bili, nikada nisu imali posjed ove nekretnine”, rekao je.
“Ostao je nekakav stari upis, zato što je 1960. godine bilo razgovarano, kad je bilo plansko gospodarstvo, da bi se u Jelsi trebala napraviti tvornica čarapa i bio je dodijeljen prostor na korištenje preko društvenog vlasništva tvornici čarapa”, nastavio je.
“Kako tvornica čarapa nikada nije pokrenula proizvodnju ovdje, zaposlila ljude ili bilo što, taj ugovor se, po mišljenju Vrhovnog suda, i takva rješenja se smatraju kao da nikada nisu ni postojala. Oni nikada nisu bili ovdje u posjedu”, naglasio je.
Napominje kako se radi o javnoj zgradi i javnom dobru. “Općina Jelsa upisana je na 50% ove nekretnine, ostatak je u vlasništvu hotelske kuće Jelsa d.d. Već 70 godina smo mirni posjednici ovdje. Dakle, tvornica čarapa ne postoji”, naveo je.
“Jelšani će znati što trebaju napraviti”
“Možete pitati bilo kojeg Jelšanina, od najstarijih ljudi koji su bili veliki funkcioneri ovdje, svi će vam reći da tvornica čarapa nikada nije bila ovdje. Ovakav čin nasilja, ovo je neviđeno. Jelšani su se svi digli na noge”, nastavio je.
“Od najmlađih do najstarijih, od branitelja do udruga i sportskih klubova, do svih. Jelšani su ujedinjeni o ovoj temi i znat će u svakom trenutku što trebaju napraviti”, rekao je. Objasnio je da Vrhovni sud smatra da takvo rješenje i takav ugovor nikada nisu ni postojali.
“Ovo je javna zgrada, uvijek je bila javna i javno je dobro. Unutra su banke, županijski uredi, braniteljske udruge, matičari i zavod za zapošljavanje. Nedopustivo je da dođe tvrtka iz strane zemlje, provali unutra, glumi frajere ovdje, na ovom mjestu. To Jelšani neće dopustiti”, poručio je.
Mještani nikada nisu čuli da je ta tvornica bila u njihovom mjestu
O slučaju se oglasio i Bido Dolovac, pravni zastupnik Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva. “Što se tiče jedne polovine, mi smo sto posto, a drugu polovinu sada ćemo dokazati i to da Općina Jelsa ne može to držati. Ona je uzurpirala našu imovinu, drži je, a s njima se ne može čovjek dogovoriti, ni ljudski ni pravno”, uvjeren je.
Mještani Jelse kažu kako nikada nisu čuli da je ta tvornica bila u Jelsi i smještena u navedenoj zgradi. Zaključuju da je to sramota za državu i sudstvo, odnosno za sve koji su eventualno bili umiješani u taj postupak.
Tko je Fehim Selek, većinski vlasnik Tvornice čarapa “Ključ” u Sarajevu?
U svim medijskim napisima tretira ga se “kontroverznog poduzetnika iz BiH”. Porijeklom je Sandžaklija, iz Sjenice, i dugo nije imao državljanstvo BiH. Javnosti je poznat sa suđenje Zijadu Turkoviću i ostalim, najvećoj zločinačkoj organizaciji u BiH čiji su članovi 2013. dobila ukupno 100 godina zatvora. Najveća je presuda u povijesti BiH.
Optužnica ih je teretila za u pet okrutnih ubojstava, tri pokušaja ubojstva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,25 mil. eura) ABS banke u Kargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, trgovinu oružjem i vojnom opremom i iznude.
U žalbenom postupku Turkoviću je potvrđena kazna od 40 godina zatvora, a prvom suradniku Milenku Lakiću smanjena s 40 na 35 godina zatvora. Saša Stjepanović osuđen je na dvanaest, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri godina zatvora.
Jedan od važnih svjedoka koji se pojavljivao u sudnici je Fehim Selek, koji se Turkovićem nadmudrivao oko privatizacije Tvornice čarapa “Ključ” koja je inala nekretnine na prestižnim lokacijama u Sarajevu.
Na sudu je svjedočio da je Zijad Turković pripremao njegovu likvidaciju, što m u je u veljači 2010. godine rekao Mithat Mekić.
Mithat Mekić mi je kazao: “Ti trebaš biti ubijen. U Beogradu ili Novom Pazaru. To su ti spremili Zijad Turković i Muamer Zahitović”, ispričao Selek na sudu. Mekić i je kasnije likvidiran, a za njegovo ubojstvo je optužen Turković.
Tijekom suđenja Turković je za Fehim Selek rekao da je “jedan obični kriminalac”.

“To je jedan obični kriminalac. On može govoriti da sam ja kriminalac, a ja ne mogu. Ja sam legalno kupio te dionice. Sve je išlo preko banke. Što njega niste optužili”, kazao je Turković o Seleku.
Osim Seleka vlasnički udio u Tvornici čarapa ima i Muamer Zahitović iz Ilidže, koji posjeduje 31,6 posto.
Tvornica ima 18 zaposlenih, a nalazi se u strogom centru Sarajeva i njena lokacija za moguće građevinske radove je i njena najveća vrijednost.
Iako je više godina prisutan u javnosti BiH i Srbije, na društvenih mrežama postoji samo jedna fotografija Fehima Seleka i to iz 2021. kad je snimljen u društvu predsjednika a Slovnije Boris Pahora kad je posjetio njegov kamenolom u Slovenskoj Bistrici.

Odgovori

Kopriva info