Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije danas je organizirala 17. Dan mimoza koji je održan na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju.
Podršku obilježavanju ove važne javnozdravstvene akcije u Koprivnici su pružili župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Maja Blažek, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla te članice Lige protiv raka KKŽ i Udruge “Nada” Koprivnica.
Akcija se održala i u Križevcima gdje su uz članice Lige protiv raka KKŽ sudjelovale i članice Kluba žena s bolestima dojke Agata Križevci, a podršku su pružili i župan Darko Koren, pročelnica Ana Mušlek te ravnateljica Doma zdravlja KKŽ Mirjana Hanžeković.
Akciju, koju je u suradnji sa županijskom Ligom protiv raka organizirala đurđevačka Udruga žena s bolestima dojke Narcise, u Đurđevcu su podržali županijske pročelnice Melita Ivančić, Ljubica Belobrk Flamaceta te županijski pročelnik Marijan Štimac, predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije Andreja Lukić Suknaić i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.
U Virju je akciju provela Mala liga protiv raka koja djeluje u Osnovnoj školi profesora Franje Viktora Šignjara, a uz pročelnicu Melitu Ivančić, sa školarcima i njihovim učiteljicama družio se i načelnik Općine Mirko Perok.Članovi županijske Lige protiv raka građanima su dijelili promotivne letke te prikupljali donacije koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, preventivne programe i kvalitetno liječenje oboljelih. Zainteresirani građani su se u razgovoru sa stručnjacima informirali o prevenciji i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa te liječenju raka vrata maternice, jednog od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava.

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava od 2008. godine u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a važno je spomenuti kako se od tada u zdravstvenim statistikama bilježi pad oboljelih od raka vrata maternice, čemu je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenje i redoviti pregledi koje ovakve javnozdravstvene akcije i potiču.

Spomenimo kako je provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice započela krajem 2012. godine pri čemu je naglasak stavljen upravo na edukaciju o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja te motivaciju žena da što više koriste preventivne preglede.

Odgovori

Kopriva info