Mjesna nadležnost već je ukinuta za izdavanje putovnice i vozačke dozvole, a sada se proširuje na osobne iskaznice.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić rekao je u srijedu u Saboru kako će izmjena Zakona o osobnoj iskaznici omogućiti građanima da zahtjev za izradu ili produljenje osobne iskaznice podnesu u bilo kojoj policijskoj postaji, neovisno o mjestu prebivališta.
“Zakonom bi se trajno ukinula mjesna nadležnost prilikom izdavanja osobnih iskaznica. Time će se građanima olakšati dobivanje dokumenta, a posljedično će se rasteretiti policijske uprave u kojima se podnosi veliki broj zahtjeva, jer će građani imati mogućnost odlaska u druge postaje koji imaju manji broj stranaka”, kazao je Katić predstavljajući zakonske izmjene.
Prema dosadašnjem zakonu, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice mogao se predati samo u policijskoj postaji u mjestu prebivališta ili boravišta. Međutim, nakon proglašenja kraja epidemije covida-19 u Hrvatskoj, naglo je porastao broj istih zahtjeva, dodao je Katić. Tako je u 2023. godini predano oko 1 160 000 zahtjeva dok je godišnji prosjek između 2016. i 2019. bio oko 600 000 zahtjeva.
Stoga je MUP iskoristilo mogućnost i privremeno ukinuo mjesnu nadležnost za izdavanje osobne iskaznice od konca srpnja prošle godine. Ta mjera je dala pozitivne rezultate, a sada se uvodi u zakon”, pojašnjavao je državni tajnik.
Plaćanje naknade karticom ili mobilnim bankarstvom
Mjesna nadležnost već je ukinuta za izdavanje putovnice i vozačke dozvola, a sada se proširuje na osobne iskaznice. Nadalje, izmjenom zakona također je omogućeno plaćanje naknade karticom ili mobilnim bankarstvom, a građani koji su u zadnjih 5 godina izradili elektroničku osobnu iskaznicu ili biometrijsku putovnicu, ne trebaju donijeti novu fotografiju.
Međutim, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice neće biti moguće podnijeti preko sustava e-građani.

Odgovori

Kopriva info