Na Zrinskom trgu u Koprivnici danas je održana prezentacija edukacijskih modela simulacije prirodnih katastrofa – poplave, potresa i erozije tla, a događanju su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite te referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.
Prezentaciju je organizira Služba civilne zaštite Koprivnica uz podršku županijskog Stožera u sklopu projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ kojeg provodi Ravnateljstvo civilne zaštite RH u partnerstvu s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Podršku je pružila i Policijska uprava koprivničko-križevačka.
Kao što je pojasnio voditelj Službe Miroslav Blažotić, prezentacija je bila namijenjena građanima, a posebno djeci kako bi se educirali o kriznim situacijama te naučili kako se treba tijekom njih ponašati. Nedavni događaji u Hrvatskoj, potresi, orkanski udari bure te poplave koje su pogodile i našu županiju, kao i sve učestaliji šumski požari, ukazuju na nedostatke reaktivnog djelovanja te naglašavaju potrebu za smanjenjem rizika od katastrofa kroz odgovorno planiranje, odnosno prepoznavanje smanjenja rizika od katastrofa kao važne sastavnice održivog razvoja.
U prezentacijama su sudjelovali učenici i nastavnici koprivničkih osnovnih škola – OŠ Đuro Ester, OŠ Braće Radić i OŠ A. N. Gostovinski koji su se upoznali s prijetnjama i neočekivanim situacijama te naučili kako doprinijeti smanjenju rizika od katastrofa.
Župan i suradnici sa zanimanjem su pratili prezentacije na modelima prirodnih katastrofa te uputili pohvale žurnim službama koje u svakoj kriznoj situaciji pokazuju odličnu spremnost, organiziranost i koordiniranost našeg sustava civilne zaštite.
Spomenimo kako je projekt sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Odgovori

Kopriva info