“Amerikanci su organizirali Bljesak i Oluju.” “NATO pakt je dobio najbolju pješadiju na svijetu”, “Generali SAD-a su izravno nadzirali provođenje vojnih operacija”, takve i slične optužbe već su standardni arsenal beogradskih krugova o operaciji Bljesak.
Operacija ‘Bljesak’ bila je vojnoredarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995. godine kad su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije i potukle srbočetničku vojsku potpomognutu pripadnicima JNA.
Za samo 31 sat hrvatski vojnici i policija oslobodili su oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je okupirao velikosrpski agresor i uspostavili nadzor nad autocestom kroz Slavoniju
“Amerikanci su organizirali Bljesak i Oluju.” “NATO pakt je dobio najbolju pješadiju na svijetu”, “Generali SAD-a su izravno nadzirali provođenje vojnih operacija”, takve i slične optužbe već su standardni arsenal beogradskih krugova o operaciji Bljesak.
Međutim, CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska, pokazuju koliko ih je iznenadila operacija i pokazuju koliko su se zapravo protivili oslobođenju okupiranih područja vojnim putem.
“Prisutni su izrazili zabrinutost zbog vojne situacije u Hrvatskoj. Zamjenik šefa CIA-e jasno je savjetovao prisutne da je situacija nestabilna i da postoji mogućnost ozbiljne eskalacije sukoba u Hrvatskoj i Bosni, uključujući i srpsku intervenciju, uz minimalno prethodno upozorenje. Prisutni se slažu da hrvatskom predsjedniku Tuđmanu nije bilo jasno da američka vlada ne odobrava hrvatske poteze. Odlučeno je da su potrebni određeni koraci kako bi se jasnije iskomunicirala američka zabrinutost”, stoji u izvješću CIA-e
Važno je napomenuti da je sastanku nazičio i Richard Holbrooke, isti onaj koji će se kasnije proslaviti Daytonskim sporazumom i prestankom rata u BiH. Upravo na njega i njegove suradnike iz američkog ministarstva vanjskih poslova pala je zadaća stvaranja pritiska na Franju Tuđmana. Jedan od prijedloga bio je i sastanak sa zamjenikom američkog predsjednika Alom Goreom i to u Londonu.
“Prisutni se slažu da treba izvršiti pritisak na sve razine hrvatske vlasti kako bi prihvatili blaže stavove: demilitarizacija oslobođenih područja, povratak srpskih civila i ponovna uspostava UNCRO-a u Sektoru Zapad. Prihvati li Hrvatska ove prijedloge, SAD bi podržao raspoređivanje hrvatske civilne policije u Sektoru Zapad i uklanjanje vojne sile RSK”, stoji u zapisniku uz napomenu da taj zadatak pripada Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a.
“Prisutni su raspravljali o potrebnim koracima kako bi se osiguralo da Hrvati jasno vide američke stavove o njihovim vojnim operacijama. Prisutni nalažu da se odmah obavijesti hrvatsku stranu o našoj dubokoj zabrinutosti te da predložimo sastanak zamjenika predsjednika s predsjednikom Tuđmanom u Londonu kao jedan od načina prenošenja informacija Hrvatima o brizi zbog Tuđmanove vojne operacije”, piše u CIA-inim dokumentima.
Apsolutni uspjeh Bljeska razbjesnio je i vodstvo pobunjenih Srba pa je Milan Martić naredio granatiranje Zagreba raketnim sustavima Orkan koje je na početku agresije na Hrvatsku general Momčilo Perišić izvukao iz Zadra na područje BiH. Poginulo je sedmero ljudi, ozlijeđena je 175 osoba, a oštećeno i 277 automobila.
Martić je kasnije u Haagu osuđen na 35 godina zbog ratnog zločina, a jedan od najvažnijih dokaza bila je snimka gdje on otvoreno priznaje da je naredio granatiranje Zagreba kao odmazdu za Bljesak.

Odgovori

Kopriva info