Sjedinjene Američke Države danas su objavile novu procjenu ruskih žrtava u Ukrajini. Bijela kuća procjenjuje da je samo u posljednjih pet mjeseci u Bahmutu i okolici Rusija imala 100.000 žrtava. U tu brojku ulaze svi koji su izbačeni iz stroja – poginuli, ranjeni i nestali ruski vojnici.
Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby kazao je kako SAD vjeruje da je od prosinca u Bahmutu poginulo 20.000 ruskih vojnika. Pola poginulih pripada Wagneru, dodao je. Kirby je dodao da je ruska ofenziva na Bahmut zastala i propala, prenosi Reuters.
“Rusija je iscrpila svoje vojne zalihe i svoje oružane snage i samo od prosinca procjenjujemo da je Rusija pretrpjela više od 100.000 žrtava, uključujući više od 20.000 poginulih u akciji, od kojih su gotovo polovica Wagnerovi vojnici”, rekao je.
“Ruski pokušaj ofenzive u Donbasu uglavnom kroz Bakmut nije uspio. Rusija nije bila u stanju zauzeti nikakav pravi strateški i značajan teritorij”, rekao je Kirby.
Rekao je da su Rusi postigli neke periodične dobitke u Bahmutu, ali da su platili “užasnu, užasnu cijenu” i da obrana Ukrajine u regiji ostaje jaka.
Brojke koje je iznio SAD nije moguće neovisno provjeriti. Ako je riječ o točnim ili barem približno točnim brojkama, to bi značilo da su se ruski gubici ubrzali zadnjih mjeseci.
General Marm Milley iz vrha američke vojske u studenom je izjavio da su Rusi od početka rata do tog trenutka u cijeloj Ukrajini imali preko 100.000 ubijenih i ranjenih. Milley je dodao da je broj žrtava ukrajinskih vojnika vjerojatno sličan.
Riječ je o procjeni nakon osam mjeseci rata. Sad Amerikanci tvrde da su Rusi u pet mjeseci samo u Bahmutu imali 100.000 žrtava, praktički jednako koliko i nakon osam mjeseci rata.
Phillips P. O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews, rekao je da je sama ruska borba za Bahmut “vjerojatno jednaka američkim gubicima u cijelom Korejskom ratu”.
Profesor Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji, također je priznao da su najnovije procjene “vrlo velike”.
Što je ranije rečeno o ruskim žrtvama?
Dokumenti američkih obavještajnih službi, za koje se vjeruje da pružaju detaljne procjene rata u Ukrajini, sugeriraju da je Rusija pretrpjela ukupno između 189.500 i 223.000 žrtava.
To uključuje između 35.500 i 43.000 vojnika poginulih u borbi.
Nije jasno kojeg datuma su točno vrijedile te procjene, ali su mnogi dokumenti koji su procurili potjecali s kraja veljače i početka ožujka.
U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane priopćilo je u veljači da je vjerojatno ubijeno između 40.000 i 60.000 vojnika povezanih s Rusijom.
Centar za strateške i međunarodne studije u to vrijeme objavio je procjenu između 60.000 i 70.000 poginulih za vrijeme agresije na Ukrajinu

Odgovori

Kopriva info