Svečanim liturgijskim slavljem službu zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je monsinjor Dražen Kutleša. Time je postao 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.
“Nadbiskupe Dražene, po apostolskom nasljedstvu postavljen si za pastira crkve zagrebačke. Neka te Gospodin prati svojim duhom da po primjeru blaženih zagrebačkih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca vjerno upravljaš povjerenim narodom i izgrađuješ crkvu kao prisutnost spasenja u svijetu”, rekao je Bozanić, prenosi HRT.
“Crkvu se ne može reformirati na isti način kao i vremenitu ustanovu”
“U Crkvi sve treba biti usklađeno sa zahtjevima navještaja evanđelja, ne sa stavovima konzervativaca ili naprednjaka, već s činjenicom da Isus dolazi u život ljudi. Evanđelje nije ideologija i ideja, stoga kriteriji prosudbe pastoralnih planova i odluka ovisi o tome dotiču li i mijenjaju li srce čovjeka.
Tko misli reformirati Crkvu sredstvima kojima se reformira neka vremenita ustanova, ne samo da će propasti u svom pothvatu nego nepogrešivo završava izvan Crkve”, rekao je mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup.
Monsinjor Dražen Kutleša u svojih 12 godina biskupske službe bio je 3 puta koadjutor, a postao je i predsjednik HBK. Kutleša preuzima najveću nadbiskupiju u Hrvatskoj, s gotovo milijun vjernika i dvjestotinjak župa. Njegovo biskupsko geslo je “U Tebe se, Gospodine, uzdam”.
Papa prihvatio odreknuće kardinala Bozanića
Papa Franjo je 15. travnja 2023. prihvatio odreknuće od službe dosadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te je istoga dana imenovao zagrebačkim nadbiskupom mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjega nadbiskupa koadjutora zagrebačkog.
Za biskupa koadjutora Zagrebačke nadbiskupije Papa ga je imenovao 14. veljače 2023. Do tada je bio splitsko-makarski nadbiskup, najprije koadjutor, od 2020., da bi 2022. preuzeo upravu tom nadbiskupijom.
Prije toga, od 2012. do 2020. bio je biskup Porečke i Pulske biskupije. Rođen je u Tomislavgradu 1968. Doktor je kanonskog prava. Papa Franjo imenovao ga je 13. srpnja 2022. članom Dikasterija za biskupe. Za predsjednika HBK izabran je u listopadu 2022. Član je Stalnoga vijeća HBK, predsjednik Pravne komisije i predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s državom.

Odgovori

Kopriva info