Od sutra pa do 19. svibnja suci će biti u bijelom štrajku. Iz Udruge hrvatskih sudaca štrajk nazivaju “mjerama upozorenja”, a to znači da se iduća dva tjedna odgađaju svi prvostupanjski postupci, dok će se u drugostupanjskim održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka. Jedina iznimka bit će hitni predmeti.
Razlog bijelog štrajka su niske plaće sudaca koje stagniraju od 2009. Ministarstvo pravosuđa sucima nudi povišicu od 513 eura.
Tijana Kokić, dopredsjednica Udruge hrvatskih sudaca, kaže da bi cifra od 513 eura bila porast za suca koji ima više od 20 ili 25 godina staža.
“Početnik bi imao 385 eura veću, s tim da su u ovih 513 eura uračunati i božićnica, uskrsnica, prijevoz. To se radi da bi ispalo da nam se daje više nego što je stvarno”, rekla je Kokić za HRT.
Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović kaže da se podacima manipulira. “Mi dolazimo u problem sa sucima stupanj iznad njih, koji će reći: ‘Pa čekaj malo, oni su se nama primakli, pa koji je sad motiv da ja budem vrijedan, stručan, da bih išao na drugi stupanj?’” govori Martinović.
Odvjetnica: Nesretni štrajk je donio meni i kolegama to da zapravo ne znamo koje će se rasprave provoditi
U bijelom štrajku sudjelovat će 70 posto sudaca prvostupanjskih sudova. Poručili su da će se hitni predmeti rješavati bez odgode. Suci kažu da su o odgodama ročišta obavijestili stranke, ali čini se da do mnogih njihova obavijest nije stigla.
“Ovaj nesretni štrajk donio je meni, kao i mnogim kolegama, to da mi zapravo ne znamo koje će se rasprave provoditi, a koje se neće provoditi. Imaju objektivnih razloga zašto provode štrajk, ali su trebali biti organizirani”, rekla je za HRT odvjetnica Višnja Drenški Lasan.
U Ministarstvu kažu da suci imaju pravo na štrajk te poručuju da je pravo Ministarstva tražiti način kako da šteta za građane bude što manja. “Ministarstvo će svojim alatima prema predsjednicima sudova tražiti da učine napore da njihova pravosudna tijela funkcioniraju”, rekao je državni tajnik Martinović.
Sutkinja Kokić: Radna skupina nije radna skupina, nema dijaloga
Sastanak radne skupine održao se četiri puta. Ističu da je i prije najave akcije sudaca zaključeno da su sudačke plaće u zaostatku, a pokrenut je i proces poboljšavanja standarda službenika i namještenika.
“Ovo što se zove radna skupina nije radna skupina. Tamo dođu predstavnici sudaca i Ministarstva, a predstavnici Ministarstva samo dođu s nacrtom i kažu ‘evo, to je to’. Druga strana kaže ‘ne pristajemo’. To čak i nije dijalog”, rekla je Kokić.

Odgovori

Kopriva info