Svi vodeći svjetski mediji izvještavaju o novom masakru u Srbiji. Navode kako je kultura oružja raširena u toj zemlji, a Al Jazeera prenosi stručnjake koji tvrde da se uz to u Srbiji veličaju i ratni zločinci.
O novom masovnom pokolju, drugom u dva dana, izvijestili su svi vodeći svjetski mediji.
CNN kao “breaking news” prenosi informaciju da se u četvrtak navečer u selu kod Mladenovca dogodio još jedan nesvakidašnji napad, u kojem je poginulo osam osoba, a ranjeno 13.
“Ovo se događa dan nakon što je balkansku zemlju potresla vijest o 13-godišnjem dječaku koji je otvorio vatru na kolege iz razreda u školi u prijestolnici – Beogradu. U toj pucnjavi je poginulo najmanje osmoro djece, kao i radnik osiguranja”, piše CNN.
The new York Times piše da je naoružani napadač prvo otvorio vatru u školskom dvorištu u selu Dubona, usmrtivši, pored ostalih, i policajaca i njegovu sestru. Potom je otišao u susjedna sela Malo Orašje i Šepšin.
O novom napadu u Srbiji pišu i agencija Reuters i AP, kao i New York Times, Guardian, Euronews i drugi.
Francuski Le Monde piše da je napadač pucao iz automatskog oružja dok je vozio automobil.
“Srbija je kroz povijest imala visoku razinu posjedovanja oružja u usporedbi s drugim zemljama zbog nedavne povijesti oružanih sukoba i tradicije posjedovanja oružja. No, dosad nije imala visoku razinu oružanog nasilja, prema izvješću iz listopada 2022. flamanskog Mirovnog instituta”, navodi NYT.
“Predsjednik Aleksandar Vučić predložio je dvogodišnji moratorij na nove dozvole za oružje osim za lov i zakon kojim bi se maloljetnicima i nekim drugim osobama zabranilo posjedovanje vatrenog oružja”, piše NYT i napominje da je Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je vlasnike oružja da vode računa o tome da oružje bude zaključano i ispražnjeno, te da se drži odvojeno od streljiva.
Od 2015. do 2019. ubijeno je vatrenim oružjem u Srbiji 125 ljudi. Prema anketi o oružju iz 2018., Srbija je treća u svijetu, nakon Sjedinjenih Država i Jemena, u civilnom posjedovanju vatrenog oružja, s procijenjenih 39 komada vatrenog oružja na 100 ljudi, piše list i podsjeća da vlasnici oružja ne smiju imati kazneni dosje u posljednje četiri godine, moraju biti obučeni za rukovanje vatrenim oružjem, podvrgnuti se rutinskim liječničkim pregledima i imati siguran prostor za pohranu oružja.
Ministar unutarnjih poslova Srbije Bratislav Gašić nazvao je pucnjavu “terorističkim činom”.

Odgovori

Kopriva info