Službenici policije pokucali su rano jutro, kako neslužbeno doznajemo, na vrata više osoba na području Rijeke i Međimurja, koje se sumnjiče za malverzacije sa sredstvima iz fondova Europske unije. Prema za sada dostupnim informacijama, akcija se provodi po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).
Uhićeno je pet osoba pet osoba, objavio je EPPO. Uhićeni su zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU. Istragom su obuhvaćene osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda. Utijeku je pretres njihovih domova.
Na meti istražitelja su i dvije osobe povezane s međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.
Riječ je o projektu koji je sufinanciran s više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji EPPO-a sumnjaju da je bilo nezakonitih pogodovanja prilikom samog natječaja za taj posao, kao i da je cijeli projekt na koncu neosnovano preplaćen. Kako doznajemo, istražuje se posao dobivanja i izvođenja radova na projektu sortirnice u Mihačevoj Dragi.
Odluka o financiranju tog projekta iz EU fondova dobivena je u siječnju 2020. godine, a s gradnjom se krenulo u ožujku 2021. nakon što je provedena javna nabava i kontrola dokumentacije od nadležnih tijela. Gradnja je završena 25. veljače prošle godine, a uporabna dozvola dobivena 15. ožujka.
Prema javno dostupnim informacijama, radove je izvodila zajednica ponuditelja Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka, za voditelja projekta izgradnje imenovan je Institut IGH d.d. Zagreb, dok je nadzor dodijeljen tvrtki Karloline Kling iz Rijeke. Projektiranje i projektantski nadzor izvela je tvrtka Žagar iz Čakovca.
Prije godinu dana u riječkoj gradskoj vijećnici obilježen je završetak radova na izgradnji postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi.
Tom je prilikom riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo kako je u sortirnicu ukupno uloženo više od 37 milijuna kuna, te da se radi o prvom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Hrvatskoj koji će omogućiti veću iskoristivost i povećati vrijednost korisnih sirovina iz otpada. Projekt je s 85 posto, odnosno s 31,2 milijuna, sufinanciran iz EU fondova.
Sada su se na meti istražitelja našle osobe iz riječke gradske uprave koje su bile nadležne za cijeli projekt, ali i barem jedan predstavnik izvođača radova, tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca kod Čakovca, čiji je osnivač i direktor Đuro Horvat.
Zasad nije bilo moguće dobiti potvrdu je li se upravo Đuro Horvat našao na udaru EPPO-a ili je policija uhitila nekog od njegovih najbližih suradnika.
EPPO se oglasio
Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uhitio je danas, 4. travnja 2023. godine, u Hrvatskoj, pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.
U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza.
Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi.
Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Odgovori

Kopriva info