Danas 8. lipnja u sportskoj dvorani Strukovne škole u Đurđevcu s početkom u 19 sati održat će se 22. izdanje Dječjeg međunarodnog festivala – Kukuriček 2024. Ove godine na festivalu će se predstaviti 21 nova pjesma izvođača iz Hrvatske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. U programu sudjeluje oko 300 djece, ukupno šest zborova i petnaest solista. U revijalnom dijelu programa nastupit će Mažoretkinje grada Đurđevca, a ulaznice će se moći kupiti na ulazu u dvoranu. Voditeljica festivala biti će stand up komičarka Marina Orsag.

Prvi ‘Kukuriček’ održan je 1994. godine, a već sljedeće godine na njemu su nastupili izvođači s potpuno novim autorskim pjesmama.

  • Imali smo neke prekide kada se festival nije mogao održati, ali od 2003. godine kada je Udruga Kukurijek preuzela organizaciju kontinuirano se održava svake godine. Ovo će biti 22. izdanje festivala koji je kroz sve ove godine uvelike utjecao na razvoj scene i glazbenog stvaralaštva djece i mladih – rekao nam je umjetnički ravnatelj ‘Kukuričeka’ Davor Jendrašić.

Cilj postojanja Udruge i Dječjeg festivala Kukuriček ispred svega je nastojanje da se pronađu i potaknu na glazbeno stvaralaštvo talentirana djeca i autori iz podravskog kraja.

  • I ja sam jedan od tih autora koji je počeo pisati glazbu jer je postojao festival. Da ga nije bilo vjerojatno bih se bavio nečim drugi povezanim s glazbom, ali možda ne bih skladao. Iz našeg festivala stasali su klinci koji su danas na nekim većim pozornicama, a Kukuriček im je bio prva odskočna daska. To je Lucija Jakelić – Lu koja je sada već eminentna glazbenica i kantautorica na hrvatskoj glazbenoj sceni, zatim Laura Kovačević koja je nedavno objavila svoj prvi singl i nastupila na Zagrebačkom festivalu, Dino Jelusić je također nastupio jedne godine, a Igor Drvenkar koji je sada pjevač Parnog Valjka sudjelovao je kao autor, snimatelj i aranžer – istaknuo je.

 

Organizatorima je najveća želja i svake godine nastoje da na festivalu sudjeluje što više domaćih autora i izvođača iz našeg kraja. 

 

  • Ove godine naši predstavnici su Rea Lepoglavec i Dječji zbor Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac, Glumišna družina iz Virja, zatim solisti iz Grabrovnice, iz Podravskih Sesveta i Dječji zbor Osnovne škole Petar Preradović Pitomača. Solisti dolaze iz Đakova, Splita, Rijeke, Punata, Zagreba, Velike Gorice, Sesveta itd. Pokrili smo stvarno cijelu Hrvatsku i regiju – ističe Jendrašić.

Organizator festivala je Udruga Kukurijek uz suorganizatora Turističku zajednicu grada Đurđevca. Pjesme s ovogodišnjeg festivala objavljene su na cd kompilaciji Kukuriček 2024. u izdanju koprivničke izdavačke kuće Intek Music.

Odgovori

Kopriva info