U prostorijama Županijske uprave danas je povodom obilježavanja Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana svetog Florijana održan prijem župana Darka Korena za vatrogasce s područja naše županije. Županovom prijemu su prisustvovali predsjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Darko Palaš i zapovjednik Zvonimir Habijan te predstavnici  vatrogasnih zajednica općina, gradova i dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Župan Koren je uputio čestitku vatrogascima te istaknuo kako su oni jamac sigurnosti građana što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg Županija toliko i ulaže u razvoj vatrogastva. Vatrogastvo krasi humanost, društvena angažiranost, rad za opće dobro, pomoć u nesreći i prijateljstvo, a to su odlike su koje treba njegovati i cijeniti, poručio je župan te dodao  kako je županijski vatrogasni sustav sa svim svojim sastavnicama na najvišoj operativnoj i kvalitativnoj razini, kako i priliči jednoj od najvatrogasnijih županija u državi.

„Dokazali ste se u brojnim teškim situacijama na čemu smo vam iznimno zahvalni. U kontinuitetu pratimo potrebe Županijske Vatrogasne zajednice, a ove smo godine vatrogastvo podržali sa 180.590 eura što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 32 tisuće eura. Dodatno osnažujemo županijski sustav civilne zaštite kroz projekt Centra zaštite i spašavanja za što pripremamo projektno-tehničku dokumentaciju koja je u završnoj fazi“, kazao je župan te zahvalio članovima Vatrogasne zajednice KKŽ na požrtvovnosti i predanosti uz želje za što manje intervencija.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darko Palaš istaknuo je sinergiju Županije i Vatrogasne zajednice u nastojanjima da vatrogastvo još bolje funkcionira.

„Danas potpisujemo ugovore vrijedne gotovo 55 tisuća eura kojima ćemo nabaviti opremu i nekoliko vozila, a sve će to poboljšati kvalitetu zaštite naših građana. Drago mi je da 1500 djece i mladeži sudjeluje u vatrogastvu te imamo 2130 operativnih vatrogasaca u županiji. To je snaga koja je bila vidljiva na terenu tijekom svih nepogoda koje su pogodile našu županiju. Vatrogasci su jamac sigurnosti te kroz novu opremu ulažemo u njihovu sigurnost“, istaknuo je predsjednik Palaš.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan istaknuo je kako u prošlogodišnjoj poplavi u županiji bilo angažirano 1798 vatrogasaca iz 74 vatrogasna društva, što je dokaz našeg operativnog djelovanja i osposobljenosti.

„Ovih dana se bavimo osposobljavanjem vatrogasnih kadrova, prvenstveno za gašenje požara otvorenog prostora i za rad s helikopterima. Zahvaljujem svima, prvenstveno Županiji na praćenju i financijskoj podršci, a moram zahvaliti i na  nabavi specijalne opreme koja nam se pokazala potrebnom u poplavi, a za koju je izdvojeno 36 tisuća eura. U narednom razdoblju očekujemo i isporuku novih 11 vatrogasnih vozila iz programa MUP-a i Hrvatske vatrogasne zajednice koja su sufinancirana sredstvima Europske unije“, kazao je zapovjednik Habijan.

Nakon prigodnih govora potpisani su i ugovori ukupne vrijednosti 54.430,00 eura  , a sredstva raspoređena na vatrogasne zajednice općina – Molve, Ferdinandovac, Virje, Koprivnički Ivanec i Sokolovac; VZG Križevci te DVD Sigetec.

Odgovori

Kopriva info