Varaždinski biskup mons. Bože Radoš danas je u sklopu kanonske vizitacije župa i ustanova koje djeluju na području Varaždinske biskupije posjetio Koprivničko-križevačku županiju. U prostorijama Županijske uprave biskupa Radoša primio je župan Darko Koren koji je tom prilikom     zahvalio na posjeti te izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom nakon nedavnog tradicionalnog prijema za predstavnike vjerskih zajednica s područja naše županije.

Župan je biskupu predstavio trenutne aktivnosti u radu Županijske uprave, ponajviše u zdravstveno-socijalnom sektoru te naglasio kako Županija uz provođenje odgovornih javnih politika i brigu za sve osjetljive skupine od samih početaka ima odličnu suradnju i s vjerskim zajednicama, imajući u vidu da na prostoru naše županije djeluje velik broj župa u dvije biskupije – Varaždinskoj i Bjelovarsko-križevačkoj.  Dodao je da Crkva i vjerske zajednice imaju posebno mjesto i važnost u društvu, posebno u današnjem vremenu koje je opterećeno mnogim problemima.

Uz duhovno vodstvo, kazao je župan, vjerske zajednice imaju obavezu održavanja sakralnih objekata koji su naše veliko kulturno blago, a to nije nimalo lagan posao s obzirom na broj građevina koje zahtijevaju obnovu, no i u tom pogledu Županija je partner na kojeg se vjerske zajednice mogu osloniti.

Važno je sačuvati bogatstvo kulturne baštine za buduće generacije, istaknuo je župan, a u tom pogledu Županija i ove godine izvornim sredstvima Proračuna sufinancira programe 29 vjerskih zajednica odnosno projekte zaštite i održavanje sakralnih objekata, programe provođenja vjerskih manifestacija i obilježavanja blagdana sa 152.400 eura što je 57 tisuća eura više nego prošle godine.

Biskup Radoš je zahvalio Županiji na dosadašnjoj pomoći i razumijevanju potreba ne samo Crkve i vjerskih zajednica već i žive crkve koju čine vjernici te se dotaknuo brojnih tema – od demografskih politika i pitanja integracije u društvo do aktualnih pastoralnih aktivnosti Varaždinske biskupije i projektnih planova u župana na području Koprivničko-križevačke županije.

Crkva u svom poslanju više nego ikad ima zadatak ohrabriti ljude i brinuti za njihov duhovni razvoj kako bi iz ovih vremena koja su opterećena materijalnim pronašli pravi put istinske radosti u Kristu. U tom pogledu je važno razumijevanje i suradnja crkvene i svjetovne vlasti koje zajednički brinu o istim ljudima u zajednici, svaka sa svoje razine poslanja, poručio je biskup te zahvalio Županiji što je otvorena za konstruktivan dijalog i iskreno partnerstvo.

Dodajmo kako su današnjem prijemu prisustvovali i županijski pročelnici Melita Ivančić, Darko Masnec, Ana Mušlek i Ljubica Belobrk Flamaceta te ravnatelj Županijskog Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović dok su uz biskupa Radoša prijemu nazočili tajnik biskupa vlč. Marko Domiter te dekan Koprivničkog dekanata i župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića vlč. Dominik Vukalović.

 

Odgovori

Kopriva info