U prostorijama Županijske uprave jučer je održan radni sastanak s predstavnicima mađarske županije Somogy. Sastanku župana Darka Korena i povjerenika Vlade Mađarske za razvoj južnih regija Attile Józsefa Móringa prisustvovali su zamjenik Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec te ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, a u mađarskoj delegaciji sudjelovali su konzul Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku Zoltán Császár i predsjednik Županijske skupštine Somogy Norbert Biró.
Župan Koren je zahvalio na posjetu te istaknuo dobru suradnju između dvije pogranične regije koje vežu prijateljstvo i sporazumi potpisani proteklih godina, posebno u području poljoprivrede i turizma, zajedničkog sudjelovanja u EU projektima te razvoju i promociji obrazovanja, kulture i sporta. Na sastanku je naglašeno kako dvije županije veže stotinjak kilometara nekadašnje administrativne granice koje je potrebno povezati s još nekoliko prijelaza kako bi komunikacija i tranzit roba bio i veći.
Povjerenik Moring je uz zahvalu na sastanku istaknuo kako se ulaskom u Schengen otvaraju nove mogućnosti te da je važno djelovati s lokalne razine s obzirom na to da lokalna samouprava najbolje poznaje potrebe stanovništva. U tom kontekstu se razgovaralo i o projektu izgradnje prometnice Gotalovo – Zakany koji bi se trebao financirati u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg VI-A Mađarska-Hrvatska 2021.-2027., a za čiju je realizaciju Vlada RH prošle godine zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji sa ŽUC-om Koprivničko-Križevačke županije.
S obzirom da se na području Koprivničko-križevačke županije trenutno provodi projekt fazne izgradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog – u nastavku i do Koprivnice te do mađarske granice, a koji je implementiran u Razvojni sporazum Sjever, sudionici sastanka usuglasili su da je potrebno razmotriti mogućnosti funkcionalnog usklađivanja dionice i pravca buduće brze ceste s prometnicom Gotalovo-Zakany i županijskim prostornim planovima.
Na sastanku je bilo riječi i mogućnostima buduće projektne suradnje te sudjelovanju hrvatskih gospodarstvenika i obrtnika na gospodarsko-turističkim sajmovima u Mađarskoj s obzirom da je otvaranjem schengenskog prostora pogranična mobilnost još više intenzivirana u pogledu pojačanog putovanja, trgovine i gospodarske razmjene lokalnog stanovništva.

Odgovori

Kopriva info