Građu u kojoj se nalazi i Milanovićev partijski dosje Državnom arhivu RH je ustupio SDP u vrijeme dok je predsjednik te stranke bio Ivice Račan
“Stranku reformiranih komunista vodio sam skoro deset godina. Oni su nekad bili Savez komunista i sad mi netko može nabiti na nos da sam bio član Saveza komunista. Nisam! Da jesam zar je uopće bitno, ali nisam”, kazao je Milanović.
Predsjednik Zoran Milanović ponovno je komentirao nesudjelovanje na obilježavanju Dana državnosti, prozvao je primjera Andreja Plenkovića i ministra obrane Marija Banožića i ponovio da nikad nije bio član Saveza komunista.
Govoreći o premijeru Plenkoviću kojega je, kako je rekao” Jadranka Kosor dovela u stranku, a nije se želio učlaniti kad je Tuđman bio predsjednik”, Milanović je rekao:
“Imamo čovjeka koji je doživio metamorfozu i koji je zaljubljen u Tuđmana, a kako to da mu za vrijeme Tuđmanova života nije palo na pamet da se učlani u HDZ . I deset godina nakon Tuđmanove smrti dok ga Jadranka Kosor nije za ruku dovela u HDZ.
Je li to bitno za nečiju karijeru kao mjera gospodina vjerodostojnog? Je! Bitno je.
Ja sam vodio stranku reformiranih komunista skoro deset godina. Oni su nekad bili Savez komunista i sad mi netko može nabiti na nos da sam bio član Saveza komunista. Nisam! Da jesam zar je uopće bitno, ali nisam”, kazao je Milanović.
Milanovićev partijski dosje
Dokumente iz Državnog arhiva, iz kojih je vidljivo da je Milanović bio član SKJ, 3. siječnja 2020. godine je objavio Bože Vukušić. Bila je to rekacija na Milanovićevu izjavu u predsjedničkoj kampanji da nikad nije bio član Saveza komunista.
Objavljen je preslik odluke u prijem u SKH, vlastiručano pisana zamolba, preporuka za prijem u Partiju napisana na ćirilici te još par dokumenata. Milanović je u partiju primljen 1985. za vrijeme dok je služio JNA u Beogradu.
Milanović je reagirao isti dan tvrdeći da su dokumenti krivotvoreni.
“Vidim da se šire laži o meni, dokument koji je obična jeftina krivotvorina! To je dokaz povezanosti Vase Brkića i Aleksandra Vučića koji dobro surađuju pred svake izbore. Mogli su se u tvornici laži barem potruditi, malo su pobrkali datume.
Nisam bio u toj organizaciji, moj otac je izašao iz nje davne 1983. Za mnoge HDZ-ove šefove ne moraju krivotvoriti takve dokumente, lako ih je pronaći”, napisao je Milanović na Facebooku.
Vukušić mu je odgovorio:
“Zoran Milanović je odmah reagirao svjesnom drskom laži proglasivši objavljene dokumente falsifikatima, premda sam ja naveo da se njihovi originali nalaze u Hrvatskom državnom arhivu (HDA, signatura 1220, CK SKH, Kadrovska komisija, dosjei članova, GK Zagreb), pa onda svatko koga to zanima može provjeriti njihovu autentičnost.”
Da se dokumentacija o Milanovićevom partijskom dosjeu nalazi u Državnom arhivu Hrvatske potvrdili su iz Državnog arhiva. Građu u kojoj se nalazi i Milanovićev dosje Državnom arhivu je ustupio SDP-u i to s potpisom nekadašnjeg predsjednika te stranke Ivice Račana.
U fascikli na kojoj stoji ime „Zoran Milanović“ nalazi se pet listova papira, dok je u fascikli koja nosi ime njegova oca Stipe Milanovića 16 stranica.
Iz Milanovićeva partijskog dosjea je vidljivo da je odluku o prijemu u SKJ potpisao 27. rujna 1985. sekretar Osnovne organizacije SK Borislav Grozdić.
Preporuku za primanje Zorana Milanovića u Savez komunista Jugoslavije na ćiriličnom pismu potpisao je Aleksandar Trbović.
Cinkao je zagrebačke komuniste
U Partiju je primljen za vrijeme služenja vojnog roka u Beogradu. Posebno su zanimljivi podaci iz biografije koju je za tu priliku vlastoručno sastavio, u kojoj je među ostalim napisao:
“Unatoč komunističkim idejnim stremljenjima u mojoj porodici, a samim tim i odgoju, do odlaska u JNA nisam ušao u članstvo SK, prvenstveno iz razloga subjektivne prirode, a to su loš rad partijske organizacije u mojoj školi i mjesnoj zajednici, loš sastav članstva i ostali činioci koji su kod mene stvorili prilično loš dojam o radu SK i samim tim djelovali odbojno.
Lično smatram da se takve karakteristike mogu pripisati najvećem broju OOSK u Zagrebu.
Inače, moja uvjerenja su izrazito komunistički orijentirana, zahvaljujući prvenstveno odgoju i utjecaju oca i druženju s tom vrstom literature, pa stoga bez lažne skromnosti mogu reći da, iako sam tek nedavno primljen u članstvo, sam s ovom problematikom odlično upoznat i da mi je idejno-politička svijest na visokom nivou.”
Nakon što je JNA oficirima u Beogradu prokazao nedostatke partijske organizacije u Zagrebu, Zoran Milanović je napisao:
“Dolaskom u GMTBR (nap.: ‘Gardijska mehanizirana brigada’ u Beogradu) uvidio sam da ovdje vladaju drugačiji odnosi te me je sama spoznaja o tome na neki način ohrabrila, a prijedlog za prijem u članstvo kao prvi iz svoje generacije, izuzetno polaskao.”

Odgovori

Kopriva info