Navodni ratni zločinac optužen za zlostavljanje civila tijekom rata na Balkanu lociran je u Irskoj, gdje je živio dugi niz godina, javlja Irish Times.
Vojislava Buzakovića, bivšeg pripadnika srpske milicije, uhitila je irska garda u veljači na temelju tjeralice hrvatskog Ministarstva pravosuđa. Tada je vraćen na suđenje u Osijek.
Doznaje se da je Buzaković prije nekoliko godina dobio irsko državljanstvo i da je prije uhićenja tamo vodio miran život. Policija ga je otkrila pomoću Schengenskog informacijskog sustava (SIS), baze podataka traženih osumnjičenika i nestalih osoba diljem EU-a.
Buzaković, rodom iz Petrovaca kod Vukovara, izručen je u noći s 30. na 31. ožujak, nakon što ga je dana 1. veljače uhitila irska policija na osnovu Europskog uhidbenog naloga.
Protiv Buzakovića i još osam osoba, tužiteljstvo u Vukovaru podiglo je optužnicu 4. rujna 2007. godine, koja ih tereti da su od početka kolovoza 1991. godine do kraja veljače 1992. godine u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, “kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica”, protupravno privodili i zatvarali civile.
Buzaković se tereti za sudjelovanje u osobitom zlostavljanju četiri osobe – Irineja Nađorđa, Janka Tirkajle i oca i sina Mihajla i Pere Hardija.
Županijski sud u Vukovaru je zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, predmet ustupio Županijskom sudu u Osijeku, koji je 12. srpnja 2022. godine za Vojislavom Buzakovićem izdao europski uhidbeni nalog.
Uhićen je u Irskoj prošlog 1. veljače kada je pokrenuo “uzbunu prema članku 26” na SIS sustavu tijekom interakcije s policijom. Prema sustavu, kada policajac unese ime u svoj računalni sustav iz bilo kojeg razloga, ono se automatski uspoređuje s bazom podataka SIS-a.
Buzaković se dva dana nakon uhićenja pojavio pred Višim sudom. Nakon niza saslušanja pristao je na izručenje sredinom ožujka te je nakon 10 dana avionom prebačen u Hrvatsku.
On je jedan od najistaknutijih osumnjičenika koji su uhićeni pomoću baze podataka SIS-a otkako je garda potpisala ugovor u suradnji u ožujku 2021. Do danas je SIS rezultirao otkrivanjem više od 140 bjegunaca koji žive u Irskoj.
Buzaković nije prvi optuženi za ratni zločinac kojeg hrvatske vlasti traže u Irskoj. Đorđe Stojaković je 2014. godine uhićen od strane policije uoči izručenja radi suđenja za nečovječno postupanje prema hrvatskim ratnim zarobljenicima u Srbiji 1991. godine.
Stojaković, inače pripadnik JNA, optužen je da je vojnike izveo iz autobusa te ih psihički i fizički mučio. Godinu dana borio protiuv izručenja tvrdeći da Hrvatskoj nije bila suverena država kada su se navodna kaznena djela dogodila.
Visoki sud se nije složio i on je vraćen u lipnju 2015. godine

Odgovori

Kopriva info