Gradski tamburaški orkestar Križevci, pod ravnanjem maestra Igora Kudeljnjaka, ostvario je povijesni uspjeh gostovanjem u Beču prošlog vikenda, 27. i 28. srpnja 2024. godine, u sklopu Svjetskog festivala orkestara „One future“. Ovaj izuzetan događaj obilježen je nastupima u prestižnim koncertnim dvoranama: natjecateljskim koncertom u dvorani MuTh Bečkih dječaka te gala koncertom u Zlatnoj dvorani Musikvereina, domu Bečkih filharmoničara, jednoj od najimpresivnijih svjetskih koncertnih dvorana.

Za premijerni, ujedno i povijesni nastup jednog tamburaškog orkestra u Musikvereinu, maestro Kudeljnjak odlučio je mnogobrojnoj publici predstaviti djela hrvatskih skladatelja, „Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme“ Igora Kuljerića i tamburaški orkestralni klasik, „Dohvati crvenu trešnju“ Bože Potočnika. Višeminutni pljesak publike na nogama u ispunjenoj Zlatnoj dvorani Musikvereina bio je dostojno priznanje za izvanrednu izvedbu križevačkih tamburaša.

Nakon završetka gala koncerta uslijedilo je proglašenje nagrada za natjecateljski dio festivala održanog dan ranije u dvorani MuTh, u kojoj je orkestar uz Kuljerića izveo Rossinijevu uvertiru „Seviljskog brijača“ i Goodmanov jazz standard „Air mail special“, Gradski tamburaški orkestar Križevci osvojio je zlatnu nagradu u konkurenciji mješovitih orkestara.

„Presretan sam jer se ovakve stvari događaju rijetko i rijetko kome. Zahvalan sam na mogućnosti da stojim ispred ovakvog orkestra koji od kad postoji pomiče granice, pa je eto tako i ovaj nastup u najljepšoj dvorani na svijetu,“ izjavio je maestro Kudeljnjak. „Hvala mnoštvu naših Križevčana kojima nije bio problem doći iz Križevaca u Beč kako bi nam dali podršku!“
Tajnik i producent orkestra, Josip Berend, također je izrazio svoje zadovoljstvo.

„Mislim da će ovaj nastup zaista ostati upisan u povijest Gradskog tamburaškog orkestra Križevci, u povijest glazbe u Križevcima i definitivno u povijest tamburaške glazbe. Neopisiv je osjećaj biti na pozornici dok cijela dvorana Musikvereina ustaje na noge i plješće, činilo se, cijelu vječnost.“

Još napominje kako su, uz brojnu križevačku publiku, koncertu prisustvovali i izaslanik Veleposlanika RH u Beču i Ministrice kulture i medija Silvio Kus, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn te pročelnik Sandro Novosel. Njihova podrška dodatno je istaknula važnost ovog događaja za hrvatsku kulturu i tamburašku glazbu.

Gostovanjem u Beču, Gradski tamburaški orkestar Križevci zaokružio je priču koja je započela prije 150 godina osnivanjem Tamburaškog zbora „Plug“, prvog tamburaškog orkestra s dirigentom u svijetu. „Plug“ je osnovan 1874. godine u sklopu studentskog društva pri Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu Križevci. Tradicija skupnog muziciranja tambura u Križevcima nastavila se kroz razna društva, Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci, sve do osnivanja Gradskog tamburaškog orkestra Križevci.
Projekt „150 godina tambure u Križevcima“ obuhvaća niz događanja i koncerata kojima slavimo našu kulturnu baštinu, uključujući i nastup u Beču, Međunarodni glazbeni festival Sonus, koncert Tambura pod ljetnim nebom i Po dragome kraju te Ljetnu školu tambure. Završni godišnji koncert planiran je za 8. prosinca u Križevcima, kada će biti otvorena izložba u suradnji s Gradskim muzejem Križevci i muzikologinjom Jelkom Vukobratović, koja će prikazati svih 150 godina tamburaštva u Križevcima.

„Ovo povijesno gostovanje i osvojena zlatna nagrada ne bi bili mogući bez podrške pokrovitelja, sponzora i donatora. Posebnu zahvalu upućujemo Gradu Križevcima, Ministarstvu kulture i medija, prestižnom brendu Croata, brendu Škatuljica, tvrtkama Radnik d.d., S.K.I.M.T. d.o.o., Hidroregulacija d.o.o., te svim našim vjernim prijateljima i podržavateljima“, poručio je predsjednik orkestra, Jurica Perharić, koji je uz zahvale uputio čestitke orkestu i dirigentu Kudeljnjaku.

Izvor: Gradski tamburaški orkestar Križevci

Odgovori

Kopriva info