U novootvorenom galerijskom prostoru Cluba Cvajer koprivničkoj publici predstavila se Katarina Horvat. Rođena Koprivničanka, profesorica povijesti i sociologije u koprivničkoj gimnaziji.
Od kad znam za sebe crtam, bojam, modeliram, krojim, prekrajam razne stvari. Kao gimnazijalka razmišljala sam i o smjeru primjenjene umjetnosti, no okolnosti su htjele drugačije. Potreba za stvaranjem nečeg novog iz starog ili nečeg potpuno novog oduvijek je prisutna u meni. Konkretnije i fokusiranije počinjem 2011. s izradom nakita od polimerne gline i epoksidne smole i raznih drugih dodataka koji odgovaraju trenutnoj ideji kao npr. špaga, drvo ili slično. Na kist i platno prelazim negdje 2014. i od tada kombiniram tehnike i stilove. Formalna znanja o slikarstvu nemam. I smatram da mi upravo to daje slobodu u izričaju. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija, uočenih detalja i kombinacija boja, emotivnih stanja. Pohvale znanih i manje znanih ljudi, kao i onih stručnih u području umjetnosti takodjer su mi velika inspiracija.
Rina Katarina Horvat samozatajna, ali osebujna umjetnica avangardnog opusa i iskonska predstavnica x generacije. Njezina pokretačka snaga izvire iz osjećaja i svakodnevnih kontakata, s generacijom gimnazijalaca kojima predaje povijest i sociologiju. Ni najbolji patolozi i psiholozi ne bi otkrili kako je nastala jedna Anatomija udaha, preko triptiha Evolucije uma, do stripovski ucrtanih crta ženskih lica, pa simpatičnih kućica nekog Srebrnog ili Zlatnog grada.
Veseli me što su u prostor galerije Club cvajer u ovom opusu vrtlogom strasti izloženi i morski motivi mojeg Primorja sa Zrnom soli pa i do Svemira neograničenog kao i ljudska glupost. Nadamo se da će autorica Rina dočekati i naše dječake i djevojčice alfa generacije i nama svima podijeliti sreću još mnogih opusa svake godine.
Club Cvajer novootvoreni galerijski prostor u Domžalskoj 22 otvorio je vrata svojom vjetrovitom terasom i smirenošću providnim prostorom nakon medicine i ekologije avangardnoj umjetnosti. Cvajer je lijepi stari hrvatski naziv za oštro brašno, a ovdje u funkciji moja dva potomka,sina Lea i unuka Adama koji nasljeđuju aktivnost galerije za svako avangardno dogadjanje nakon prve i ekskluzivne izložbe Rine Katarine Horvat. Ona nam je pokazala da se u prostoru poput ovog može dogoditi preporod vrijedan pažnje i za dugo praćenje opusa koji pobudjuje interes velikog broja publike, istaknula je dr. Dubravka Imbriovčan, organizatorica i inicijatorica izlože, Club Cvajer.
Izložba, koju je postavila Sanja Vrgoč, viši muzejski tehničar Muzeja grada Koprivnica u ovom postavu će biti otvorena do 24 prosinca ove godine. Galerija će za slijedeću godinu biti dostupna i svim zainteresiranim umjetnicima, a ovaj postav u novom ciklusu radova obnovit će se uoči prvog dana jeseni svake godine.

Fotografije: Sanja Vrgoč.





Odgovori

Kopriva info