Centar za registraciju migranata vjerojatno će biti u Dugom Dolu kod Krnjaka, rekao je ministar unutarnjih poslova Božinović u utorak u Karlovcu, gdje je na poziv karlovačke županice održao sastanak s predstavnicima općina i gradova u Karlovačkoj županiji na migrantskim rutama.
Naglasio je da su ove godine “povećani pritisci ilegalnih migracija u čitavoj Europi i na svim pravcima”. Naveo je podatak i da je ove godine oko 170 posto povećan broj migranata, a do 700 posto broj zahtjeva za azil. O migrantima se sinoć razgovaralo i u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.
Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu rekao je kako se nalazimo u stanju koje je konstantno s postepenim porastom od 2016. kada je zaustavljen tranzit kroz RH.
Kad je riječ o Karlovačkoj županiji i Slunju Ničeno je rekao kako podaci koje imaju govore da je povećanje veliko, ali da je situacija pod kontrolom.
“Pitanje sigurnosti se može postaviti na pitanja osjećaja sigurnosti i stvarnog sigurnosnog stanja”, rekao je te dodao kako su do travnja 2023. imali isti pritisak, sa istim brojkama na području Brodsko-posavske županije.
Istaknuo je i kako do današnjeg dana imaju preko 850 uhvaćenih krijumčara, što je, kako je rekao, porast od 50 posto nego prošle godine.
“Da bismo riješili problem migranata, maknuli ih iz grada i okolice Slunja, a da bi negdje mogli provesti postupak uzimanja namjere, razmatrali smo više lokacija i jedina trenutno dostupa je Dugi dol u općini Krnjak. To je i u zagrebačkim razmjerima jako daleko od bilo koje naseljene kuće ili nekog objekta”, istaknuo je.
“Građani se osjećaju nesigurno”
Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja rekla je kako stanje u Slunju nije dobro.
“Osjećaj nesigurnosti kod naših građana je velik zbog velikih grupa migranata koji se kreću po našim selima, parkovima, šetnicama… Osim osjećanja tu je i problem komunalnog aspekta”, istaknula je.
“Svi, pa i ja kao gradonačelnica, zabrinuti smo zbog tolike brojke”, dodala je.
“Mi vjerujemo u procjenu koju nam daje policija i put prema rješavanju ove situacije, jer uvjeti koji će se ponuditi tamo migrantima vjerujemo da će umanjiti pritisak na naš grad i naše građane”, istaknula je gradonačelnica Slunja.
“Migranti provaljuju u napuštene kuće”
Dejan Mihajlović, zamjenik županice Karlovačke županije rekao je kako ta lokacija nije toliko izolirana po pitanju udaljenosti. “Radi se o 500 metara od prvih kuća, ali nalazi se unutar šume, okružena je drvećem, te nije vidljiva i samim time ona može smanjiti osjećaj nesigurnosti”, istaknuo je.

Odgovori

Kopriva info