Macelj je jedno od tisuća stratišta komunističkih žrtava na području Republike Hrvatske, a do sada točno utvrđenim brojem od 1247 ekshumiranih žrtava. Povodom 78. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava hrvatskog Križnog puta Udruga Macelj 1945. organizirala je dana 04. svibnja 2023. godine Svetu misu. Sveta misa služena na području spomen crkve Muke Isusove u Maclju.Svetu misu služio je gvardijan iz Franjevačkog samostana u Krapini fra Franjo Tomašević.Na mjestu zločina pater Božidar Nagy održao je molitvu i održao govor o stradanju nevinih žrtava.
Strašni poratni zločini komunističkog režima predstavljaju tragično razdoblje za hrvatski narod, koji i dalje tuguje za tisućama ubijenih bez suda u kolonama smrti. Procjenjuje se da je u Maceljskoj šumi stradalo oko 13 000 žrtava, a više od 130 jama još uvijek nije istraženo. Macelj je jedna od tragičnih dionica hrvatskog Križnog puta, koju se desetljećima zanemarivalo i nastojalo zataškati.

Poslije mise hodočasnici su svi zajedno s članovima Udruge Macelj 1945. položili vijenac, pomolili se i na grobnici zapalili svijeće.
Potom su svi zajedno otišli na mjesto zločina, posjetili su Lepu Bukvu u pratnji članova Udruge Macelj 1945. te pohodili jamu IV.D u kojoj su pronađeni zemni ostaci svećenstva iz svih krajeva gdje žive Hrvati, ukupno 21 svećenik i bogoslov. Na tom zlokobnom mjestu publicist Damir Borovčak održao je kraće povijesno tumačenje što se na Lepoj Bukvi zbivalo u noći 4./5. lipnja 1945. Istaknuo je da je kardinal Kuharić na tom mjestu 9. lipnja 1991. održao prvu misu za sve komunističke žrtve maceljskih šuma dok još ni jedna jama nije bila otvorena, što se dogodilo tek godinu dana kasnije. Potom su se pod križem zapalile svijeće. Primijećeno je da se znatno promijenio izgled Lepe Bukve od kada je Zaklada predziđe kršćanstva započela skrbiti o tom lokalitetu.

Odgovori

Kopriva info