KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
MAMIĆEV BIJEG PREKO GRANICE
07.06.2018

Osječki ┼Żupanijski sud u srijedu je, temeljem nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao nalog za njegovim uhićenjem, doznaje se na sudu.

Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prijelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, temeljem koje Mamić mo┼że biti uhićen u bilo kojoj zemlji izvan EU. Ukoliko se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se europski uhidbeni nalog, kazao je Hini glasnogovornik Suda Miroslav Ro┼żac.

Nakon što hrvatske pravosudne vlasti raspišu međunarodnu tjeralicu od vlasti BiH će ovisiti hoće li ga izručiti budući da Mamić ima dvojno dr┼żavljanstvo.

No, kako Mamić posjeduje BiH dr┼żavljanstvo tamošnje vlasti ne moraju udovoljiti zahtjevu iz Hrvatske za njegovim izručenjem.

Što se tiče samog Mamića, on je bez dlake na jeziku rekao kako se ne misli vraćati u Hrvatsku.

- Ostajem u BiH, svojoj drugoj domovini. Nisam kukavica i to zna cijeli svijet, ali nisam ni mazohist. Borbu koju najavljujem, vodit ću sa slobode. Ostajem ovdje u Hercegovini, ne mislim nijednog trenutaka vratiti se u RH prije izricanja pravomoćne presude - rekao je Mamić i najavio ┼żalbu Vrhovnom sudu.

Nije isključio niti mogućnost da će zatra┼żiti da se protiv njega postupak vodi u BiH.

- Moram se konzultirati i vidjeti koje su moje mogućnosti kao dr┼żavljanina BiH - rekao je Mamić.

U svakom slučaju, dobar dio imovine Zdravka Mamića i njegovih 'partnera' u blokadi je već neko vrijeme, a sudac je odmah po izricanju presude nalo┼żio pljenidbu računa i nekretnina, koje su, po mišljenju suda, protupravno stekli. Sve to moraju predati u posjed dr┼żavi 15 dana po pravomoćnosti presude.

Tako se Zdravku Mamiću oduzima 52 milijuna kuna, kao i novac koji na bankovnim računima imaju on, njegova supruga i kćeri, jer se smatra da je to novac kojeg je Mamić nezakonito stekao. Zajedno sa 7 milijuna kuna s drugog računa, oduzimaju im se i stan i gara┼ża na Cvjetnom trgu vrijedni 6,6 milijuna kuna.

Također, dr┼żava mu je sjela na još jedan stan i gara┼żu na Cvjetnom vrijedni 2,7 milijuna, stan i zgradu na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat, bivše Zoranove supruge (3,3 milijuna kuna) te još neke nekretnine poput dviju šuma, građevinskih zemljišta, livade, brodice Zdravka Mamića od 1,6 milijuna kuna, automobil Bentley od 870.000 kn, Audi od 374.000 kuna.

Zoranu Mamiću oduzima se 25,8 milijuna kuna, dodatno 2,6 milijuna kuna te 6.200 eura i Land Rover Ane Mamić od 210.000 kuna.

Porezniku Pernaru se oduzima 2,09 milijuna kuna, tu se u to ubraja kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna koju njegova bivša supruga Tajana mora predati dr┼żavi, kao i automobil VW EOS.

MILAN PERNAR

Kazneno djelo: zloporaba polo┼żaja i ovlasti, pribavljanje koristi drugome i prouzročenje štete drugome, zloporaba polo┼żaja i ovlasti, primanje mita

Kazna

1 godina

2 godine i 6 mjeseci

1 godina

Jedinstvena kazna

4 godine i 2 mjeseca

Imovina koja mu se treba oduzeti: 2,09 milijuna kuna (kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna, automobil VW EOS)

ZDRAVKO MAMIĆ

Kazneno djelo: povreda du┼żnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanje protupravne imovinske koristi i prouzročenje znatne štete drugome, povreda du┼żnosti u gospodarskom poslovanju.

Kazna

3 godine

4 godine

Jedinstvena kazna

6 godine i 6 mjeseci

Imovina koja mu se treba oduzeti: 52 milijuna kuna od kojih će se dio naplatiti oduzimanjem blokiranog novca na računima te oduzimanjem blokirane imovine, a dio plaćanjem u gotovini (od blokiranih računa i imovine naplatit će se sljedeće: 7,95 milijuna kuna s blokiranih računa na ime Zdravka, Ive, Lucije i Marine Mamić, stanovi i gara┼że na Cvjetnom trgu vrijedni 9,5 milijuna kuna, stan i gara┼ża na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat vrijedni 3,3 milijuna kuna, automobil Bentley, brodica SACS, automobil Audi, šume, građevinska zemljišta, livade...)

ZORAN MAMIĆ

Kazneno djelo: poticanje na zloporabu polo┼żaja i ovlasti, davanje mita, pomaganje u povredi du┼żnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanju protupravne imovinske koristi i prouzročenju znatne štete drugome 2 godine

Kazna

8 mjeseci

2 godine

1 godina

2 godine

Jedinstvena kazna

4 godine i 11 mjeseci

Imovina koja mu se treba oduzeti: 25,8 milijuna kuna od kojih će se dio naplatiti oduzimanjem blokiranog novca na računima te oduzimanjem blokirane imovine, a dio plaćanjem u gotovini (od blokiranih računa i imovine naplatit će se sljedeće: 2,6 milijuna kuna, 6200 eura, Land Rover na ime Ane Mamić od 210.000 kuna)

DAMIR VRBANOVIĆ

Kazneno djelo: povreda du┼żnosti u gospodarskom poslovanju, pribavljanje protupravne imovinske koristi i prouzročenje znatne štete drugome

Kazna

3 godineIznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e