KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Svečano otvoren 8. Forum poljskih i hrvatskih regija
12.09.2019

Izaslanstvo Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije predvođeno ┼żupanom Darkom Korenom i zamjenikom ┼żupana Darkom Sobotom od 12. do 14. rujna boravi na 8. Forumu poljskih i hrvatskih regija, međunarodnom susretu predstavnika regionalne vlasti u poljskom gradu Zielona Góra na kojem će sudionici kroz brojne panele i diskusije razmijeniti iskustava i poglede o budućnosti europskih regija. Forum je otvoren danas, u četvrtak 12. rujna, prigodnim govorima maršalice Lubuškog vojvodstva ujedno i članice Predsjedništva Saveza vojvodstava Republike Poljske El&0;biete Anne Polak,  potpredsjednika Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu Jaceka Protasa te veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića i predsjednika Hrvatske zajednice ┼żupanija i šibensko-kninskog ┼żupana Gorana Pauka.  

Predsjednik HZ┼Ż je u ime predstavnika hrvatskih ┼żupanija zahvalio na gostoprimstvu te naglasio kako poljske i hrvatske regije godinama surađuju te razmjenom iskustva pru┼żaju primjer drugim zemljama Europske unije. Nakon svečanog otvorenja, uslijedili su paneli o budućnosti kohezijske politike, digitalizaciji javne uprave te javno-privatnom partnerstvu na kojem je ┼żupan Koren predstavio iskustva Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije na primjeru projekta koprivničke Gimnazije Fran Galović.

┼Żupan je sudionicima panela izlo┼żio prednosti i nedostatke projekta nastalog u suradnji ┼Żupanije, Grada Koprivnice i Vlade Republike Hrvatske, naglasivši orijentaciju ┼Żupanije prema podizanju kvalitete i uspješnosti obrazovanja u čemu je Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija u samom hrvatskom vrhu s obzirom da je u proteklih sedam godina ulo┼żila preko 55 milijuna kuna vlastitih proračunskih sredstava kroz različite infrastrukturne projekte.

 Dodao je kako  model JPP-a donosi niz prednosti kako za javni tako i za privatni sektor, ali i rizike  te kako je krajnji cilj javno privatnog vlasništva povrat javnog dobra u javnu domenu, ali i zaštita javnog interesa u svakom trenutku provođenja projekta.

Što se tiče segmenta u kojem JPP mo┼że najbolje funkcionirati, dodao je ┼żupan,  a s obzirom da trenutnim operativnim programima u ovom proračunskom razdoblju nisu na raspolaganju europska sredstva za izgradnju obrazovne infrastrukture JPP je prihvatljiv i jedini moguć model financiranja u području obrazovanja uključujući sufinanciranje dr┼żave od 55 posto.

 

„JPP se ne mo┼że usporediti s drugim modelima financiranja, ali u trenutku kad postoji potreba za investiranjem u javni sektor te imate ┼żelju i potrebu, a nemate financijskih sredstava JPP postaje prihvatljiv model. Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija je ovaj model koristila isključivo u segmentu obrazovanja, a valja podsjetiti da 2006. godine kad smo krenuli u realizaciju gradnje koprivničke Gimnazije, Hrvatska nije bila članica EU i nismo mogli koristiti europska sredstva“, naglasio je ┼żupan tijekom rasprave.

┼Żupan je zaključno kazao kako je provedba projekata po ovom modelu slo┼żen i skup proces te kako je prije potrebno provesti analizu da li je primjena ovog modela opravdana.

Ukoliko će uključivanje privatnog partnera doprinijeti podizanju razine kvalitete javne usluge, smanjiti potencijalne rizike i troškove same izvedbe, primjena ovog modela  mo┼że se smatrati opravdanom, no treba ipak kazati kako JPP nije najbolji model već se primjenjuje u situacijama kad nema drugog izbora  te je još uvijek bolji od kreditnog zadu┼żenja“, zaključio je ┼żupan.

Panel raspravom moderirao je Rafał Cie"7;lak s Pravnog fakulteta Varšavskog sveučilišta, a prisustvovali su i predsjednik Odbora za infrastrukturu, regionalnu politiku i okoliš Saveza vojvodstava Republike Poljske Wojciech Jankowiak, član Skupštine Lubuškog vojvodstva Tadeusz Jędrzejczak te zamjenik ┼żupana Vara┼żdinske ┼żupanije Tomislav Paljak.

Forum se nastavlja i sutra kada će sudionici raspravljati o gospodarskim kretanjima i aktualnim trendovima u sklopu panela  Inovacije u gospodarstvu nakon čega će se odr┼żati završni sastanak sa zaključcima Foruma.  

Na Forumu uz Koprivničko-kri┼żevačku ┼żupaniju, sudjeluju i ┼żupani te zamjenici Šibensko-kninske,Virovitičko-podravske,Vukovarsko-srijemske,Po┼żeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Međimurske, Istarske, Vara┼żdinske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke ┼żupanije.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e