KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Ku┼íčeviću prijeti 10 godina zatvora
03.09.2019

Mandatno-imunitetnog povjerenstvo Hrvatskog sabora podr┼żalo je prijedlog DORH-a se Lovri Kuščeviću ukine zastupnički imunitet. Odluka je donesena jednoglasno.

Temeljem te odluke bivši ministar ne mo┼że biti uhićen jer je u Sabor  stigao samo zahtjev za pokretanje istrage kako bi se Kuščevića moglo ispitati u svojstvu osumnjičenika te kako bi se mogao očitovati o djelima koja mu se stavljaju na teret  Za uhićenje DORH mora opet tra┼żiti skidanje imuniteta kako bi aktualnog zastupnika lišio slobode.

Detalji iz Uskokovog zahtjeva

USKOK je u zahtjevu za skidanje imuniteta Kuščeviću naveo kako postoji osnovana sumnja da je kao načelnik Općine Nere┼żišća u razdoblju od prosinca 2015. do veljače 2016. godine, s namjerom da gospodarski objekt – štalu prenamijeni u stambeni objekt bez propisane procedure, inicirao donošenje rješenje o ispravljanju greške u Prostornom planu Općine, la┼żno pritom obrazla┼żući kako samo omaškom nije uvršten prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS kojim se predla┼że da se doda odredba kojom se omogućava prenamjena štala za poslovni ili stambenu namjenu.

No to nije ni pribli┼żno sve. USKOK naime sumnja da je prijedlog Kluba vijećnika HDZ-HSS naknadno sastavljen i onda antidatiran, dakle da mu je la┼żno prikazan datum nastanka. USKOK je utvrdio da zaprimanje tog prijedloga uopće nije evidentirano, a to, kako su naveli iz Dr┼żavnog odvjetništva, ukazuje da je prijedlog sačinjen naknadno i samo u svrhu provođenja nezakonite izmjene prostornog plana.

Pogodovanje šogoru za stan

 USKOK je naveo kako iz izvida, a osobito iz pribavljenih spisa Povjerenstva Općine Nere┼żišća za dobivanje stana iz programa POS-a, postoji osnovana sumnja da je Kuščević kao načelnik Općine Nere┼żišća i predsjednik tog Povjerenstva, u vremenu od studenog 2009. do kolovoza 2010. godine s namjerom da svom šogoru Ivici ┼Żuviću omogući kupnju stana po povoljnijim uvjetima u okviru POS-a.

 
Pritom je, sumnja USKOK, zatajio članovima povjerenstva da je njegov šogor ┼Żuvić vlasnik stana u Splitu te da prema tome ne zadovoljava propisane uvjete natječaja za kupnju POS-ovih stanova. Povjerenstvo je, ne znajući to, uvrstilo ┼Żuvića na prijedlog liste prvenstva za povlaštenu kupnju stana, a Kuščević je donio odluku o utvrđivanju konačne liste na kojoj je također bio ┼Żuvić. Taj je Kuščevićev šogor tako ostvario nezakonitu imovinsku korist od najmanje 17.369,00 eura.

DORH je do sada samo tri puta od Sabora tra┼żio skidanje imuniteta kako bi se uhitilo aktivnog zastupnika. Prvi je bio HDZ-ov Ivo Sanader, drugi je bio HDSSB-ovac Branimir Glavaš, a treći SDP-ovac Tomislav Saucha.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e