KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
┼Żupan Darko Koren najavio gradnju pet ┼íkolskih sportskih dvorana te nove programske aktivnosti u području zdravstva, gospodarstva i turizma
01.08.2019

Na konferenciji za medije odr┼żanoj danas, u srijedu 31. srpnja, u  prostorijama ┼Żupanijske uprave, ┼żupan Darko Koren sa suradnicima je javnosti predstavio nekoliko značajnih mjera i programa iz domene školstva, zdravstva, turizma i gospodarstva, a poseban naglasak je stavljen na investicijske projekte gdje će u narednom ciklusu ulaganja u obrazovnu infrastrukturu Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija u suradnji s općinama sufinancirati gradnju pet sportskih školskih dvorana.  Novim investicijskim ciklusom planira se gradnja školskih sportskih dvorana pri OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan ┼Żabno, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Kloštar Podravski i OŠ Andrije Palmovića Rasinja, kao i završetak školske sportske dvorane OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac.

„Do sada smo napravili veliki iskorak u pogledu ulaganja u školsku infrastrukturu, a naš idući korak je gradnja sportskih dvorana u pet općina koje smo odabrali prema kriteriju broja učenika i razrednih odjela te broju stanovnika na području općine na kojoj se nalazi škola. Svjesni smo da se radi o značajnim financijskim zahvatima i stoga smo nakon usklađivanja i razgovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja razgovarali s načelnicima općina i iznijeli svoj model realizacije projekta. ┼Żupanija je spremna na investiciju, a općine će također sudjelovati u polovici troškova što će im biti prihvatljivo s obzirom da su im promjenom  Zakona o financiranju lokalne samouprave porasli prihodi što otvara mogućnost investiranja“, kazao je ┼żupan Koren. 

Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija će, pojasnio je ┼żupan, financirati izradu projektne dokumentacije, sufinancirat će 50 posto troškova gradnje dvorane neto kvadrature koja je definirana standardom za pojedinu školu i troškove vezane uz korištenje i odr┼żavanje dvorane u obrazovnom procesu. Uz to ┼Żupanija će u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i opremiti školske sportske dvorane. Dvorane će biti dvodijelne i multifunkcionalne, svaka u prostornim gabaritima od 1,440 kvadratnih metara, a u njima će se osim tjelesnog odgoja, odvijati i druge aktivnosti za kojima lokalna zajednica ima potrebe.

„Usuglasili smo da će se dvorane projektirati i graditi prema normama koje propisuje  Dr┼żavni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja kao i Odluka o utvrđivanju normativa prostora i opreme građevina škola, građevina školskih sportskih dvorana i školskih vanjskih igrališta. ┼Żupanija će sufinancirati 50 posto troškova gradnje dvorane neto kvadrature koja je definirana standardom za pojedinu školu, a maksimalno do iznosa troškova gradnje od 1.200 eura po kvadratnom metru. Ukoliko će općine ┼żeljeti nešto više i van standarda, to će morati dalje same financirati. Ovo je otvorena ponuda, vjerujem kako će im predlo┼żeni koncept biti prihvatljiv“, naglasio je ┼żupan.

Financijske procjene govore kako će se troškovi gradnje pojedinačne dvorane kretati u rasponu od 12 do 13 milijuna kuna, a s obzirom da će ┼Żupanija financirati pet objekata potrebno će biti i kreditno zadu┼żenje od 30 milijuna kuna.

„Ove ćemo godine rješavati projektnu dokumentaciju, a iduće godine bi krenuli s izgradnjom. Smatram kako je projekt izvediv i pošten te će zadovoljiti sve potrebe koje jedinice lokalne samouprave u tom pogledu imaju. Nismo zaboravili niti na opremanje dvorana za što nam je potrebno oko milijun kuna po dvorani, a to ćemo realizirati u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja“, napomenuo je ┼żupan.  

Što se tiče gradnje nove Obrtničke škole u Koprivnici, ┼żupan je kazao kako će se sve infrastrukturne potrebe tog obrazovnog objekta rješavati kroz realizaciju projekta regionalnog Centra kompetentnosti kojim će se rekonstruirati, dograditi i opremiti zgrada Obrtničke škole Koprivnica te zgrada partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac. Projekt je prijavljen Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te se očekuje potpora od 30 milijuna kuna, odnosno 100 postotno sufinanciranje preko resornog ministarstva.

Na konferenciji je najavljena i nova mjera iz područja zdravstva, a koja ide u smjeru stvaranja uvjeta kako bi liječnici ostali ┼żivjeti i raditi u zdravstveni ustanovama na području Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije. ┼Żupan je pojasnio kako će ┼Żupanija subvencionirati kamate radi rješavanja stambenih potreba liječnika čime se hvata u koštac sa svim aspektima i problemima hrvatskog zdravstvenog sustava.  

„Novo mjerom stvorit ćemo povoljnije uvjete za rješavanje stambenih potreba liječnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač ┼Żupanija. Plan je subvencionirati dio redovnih kamata na stambene kredite  i to s 1.5 posto tijekom prvih sedam godina otplate kredita koji su namijenjeni za kupnju kuće, stana, adaptaciju postojeće nekretnine ili refinanciranje već postojećeg stambenog kredita u otplati. Na području ┼żupanije u zdravstvenim ustanovama kojima smo osnivač radi oko 220 liječnika, njih 40-ak je izrazilo interes za ovakvom vrstom pomoći. To znači da će oni plaćati kamatu na stambene kredite u visini od svega 0,6 posto što je zaista i više nego prihvatljivo. Spremni smo krenuti u realizaciju ove mjere, čekamo samo da se o tome izjasni i Hrvatska liječnička komora s kojom smo u stalnom kontaktu“, kazao je ┼żupan te naglasio kako je Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija prva u Hrvatskoj predlo┼żila ovakav koncept koji su preuzele i Bjelovarsko-bilogorska te Vara┼żdinska ┼żupanija.       

Zamjenik ┼żupana Ratimir Ljubić je izvijestio o zaključcima sa nedavno odr┼żanog sastanka u Ministarstvu zdravstva na temu provedbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti u sustavu Primarne zdravstvene zaštite. Kako je kazao, Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija je do sada odradila velik dio obaveza pa su tako donesene - odluka o funkcionalnoj integraciji ┼żupanijskih zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine, odluka o postotku liječnika koji će ostati u sustavu Doma zdravlja, odluka o kriterijima za cijenu najma poslovnih prostora u Domu zdravlja te odluka o punktovima na kojima će  biti organizirano posebno de┼żurstvo liječnika.

„U odnosu na druge ┼żupanije mo┼żemo se pohvaliti kako smo daleko otišli u ispunjavanju naših obaveza te smo sve odradili. Naše zdravstvene ustanove su morale provesti određene odluke što su uspješno i učinile, a va┼żno je naglasiti kako je Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija  jedina u Hrvatskoj čiji su liječnici koncesionari u Ministarstvu zdravstva potpisali ugovore za prelazak iz koncesije u sustav ordinacije. Tako će četiri liječnika iz ┼żupanijskog Doma zdravlja od sada imati svoje ordinacije. Osim toga odredili smo i cijene za najam prostora u ┼żupanijskom Domu zdravlja, a novost je da će u rujnu u Đurđevcu i Kri┼żevcima krenuti posebna de┼żurstva liječnika obiteljske medicine subotom popodne, nedjeljom i praznicima koji će rješavati pacijente koji ne spadaju u hitne slučajeve. Time ćemo rasteretiti našu hitnu medicinu jer statistika pokazuje da 80 posto pacijenata koji dolaze spada u slučajeve koji nisu za hitnu obradu“, pojasnio je zamjenik Ljubić.

 Novinari su upoznati i s aktivnostima koje provodi PORA Razvojna agencija Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije koje je detaljnije predstavila ravnateljica Melita Birčić istaknuvši kako je ┼żupanijska ustanova uspješno kandidirala projekt „Uz PORU po potporu“ kojim je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU dobila bespovratna sredstva za daljnji rad u iznosu od 17 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, a i preostala tri milijuna kuna će se kandidirati na neke od oblika sufinanciranja čime će udio PORA-e biti svega oko 900 tisuća kuna. 

„Sredstva su namijenjena za pru┼żanje stručne pomoći jedinicama lokalne (regionalne) samouprave i drugim javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi razvojnih EU projekata, te koordinaciju i izradu ┼żupanijskih razvojnih strategija i drugih razvojnih dokumenata za područje Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije. Provodit ćemo i aktivnosti informiranja o aktualnim EU natječajima, te edukacije na aktualne teme povezane s korištenjem EU sredstava, a s ciljem jačanja kapaciteta djelatnika javnopravnih tijela i javnih ustanova s područja Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije“ istaknula je ravnateljica Birčić.

Va┼żnost ovog projekta za Koprivničko-kri┼żevačku ┼żupaniju je u tome što se nastavlja trend smanjivanja troškova rada PORE u ┼żupanijskom proračunu, a ravnateljica je podsjetila i kako je PORA u prošloj godini pomogla u pripremi i provedbi ukupno 64 projekta vrijednosti 353 milijuna kuna, dok je u prvoj polovici 2019. godine pru┼żena stručna pomoć u pripremi i provedbi 25 projekata ukupne vrijednosti 146,4 milijuna kuna za dvadesetak korisnika.

Posljednja tema konferencije odnosila se na aktivnosti koje ┼Żupanija provodi po pitanju dvorca Inkey koje je nedavno kupila na javnoj dra┼żbi. ┼Żupan Koren zahvalio je medijima što pru┼żaju podršku i prate zbivanja vezana za dvorac te dodao kako se trenutno rješava pitanje dokumentacije, a uskoro kreću i preliminarni radovi čišćenja okoliša oko dvorca.

„Provodimo intenzivne aktivnosti  za spas ovog dragulja hrvatske kulturne baštine i kontinentalnog turizma. Formirali smo i radnu skupinu u kojoj su okupljeni eksperti iz raznih područja kako bi što prije krenuli s konkretnim zahvatima i spasili dvorac od daljnjeg propadanja, snimili smo foto i video dokumentaciju o postojećem stanju te dobili korisne savjete od naših prijatelja iz Virovitičko-podravske ┼żupanije po pitanju apliciranja na europske fondove. Predstoji velik zahvat, prema mišljenju konzervatora dio dvorca će se moći restaurirati u izvornom obliku unatoč velikoj devastaciji, a za sve će nam prema našim procjenama trebati oko 50 milijuna kuna“, kazao je ┼żupan te dodao kako se intenzivno radi na razradi ideja oko buduće funkcije dvorca i oblika turističke ponude. 

Na današnjoj konferenciji za medije su uz ┼żupana Korena sudjelovali  zamjenici ┼żupana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik ┼Żupanijske skupštine ┼Żeljko Pintar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec te ravnateljica PORA-e Melita Birčić.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e