KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
HRVATI MOGU SAMO SANJATI O ONOME ┼áTO SLOVENIJA UPRAVO RADI: Minimalnu plaću će povećati na 5500 kn
07.11.2018

Minimalna plaća za puno radno vrijeme u Sloveniji će se u iduće tri godine, sa sadašnjih 638 eura neto, postupno povećati na 736 eura (oko 5500 kuna), prema novom zakonskom prijedlogu koji podr┼żava parlamentarna većina, a trebao bi stupiti na snagu s početkom iduće godine.

Prijedlog izmjena zakona o minimalnoj plaći u srijedu je u zakonodavni postupak ulo┼żila stranka Ljevica (L) koja ne sudjeluje u vladi, ali podr┼żava socijalni dio njenog programa. Potpisalo ga je 52 zastupnika, među kojima i svi iz vladajuće koalicije premijera MarjanaŠarca pa ne bi trebao imati teškoća za prolaz u 90-članom zastupničkom domu.

Nešto više plaće tako bi od iduće godine dobilo oko 8 posto radno aktivnog stanovništva kojima poslodavci isplaćuju zakonski zajamčenu minimalnu plaću za puno radno vrijeme, s time da bi se ona do predviđenih 736 eura povećavala do 2021. godine. Minimalna zajamčena plaća je u ovoj godini iznosila 638 eura neto, odnosno 843 eura u bruto iznosu.

Skepsu prema novom povećanju minimalne plaće izra┼żavaju poslovne udruge, jer se poslodavci boje pada profitabilnosti i konkurentnosti, dok  sindikati promjenu zakona o minimalnoj plaći pozdravljaju.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e