KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Penava ne odustaje od prosvjeda u Vukovaru: Ako će sankcija biti, neka ih bude
11.09.2018

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u utorak nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Davorom Bo┼żinovićem da ne odustaje od najavljenog prosvjeda protiv "šutnje hrvatskih institucija" o ratnim zločinima u Vukovaru, iako ga je Bo┼żinović upoznao s radom stručnog tima za istra┼żivanje ratnih zločina na Ovčari.

Penava je izjavio Hini da su ga Bo┼żinović i njegovi suradnici izvijestili kako je u veljači prošle godina oformljen stručni tim za istra┼żivanje ratnih zločina na Ovčari, te se upoznao s timom, njihovim radom i problemima s kojima se susreću na terenu.

Vrlo loš rezultat u procesuiranju ratnih zločina

Izrazivši zadovoljstvo takvim pristupom rješavanju problema zločina na Ovčari, Penava je upozorio kako je "razvidno da imamo problem unutar sustava, koji je dosta krivo postavljen, pa jako ote┼żava efikasnost u istra┼żivanju ratnih zločina".

"Ostaje činjenica da, unatoč trudu, u proteklom vremenu imamo vrlo loš rezultat u procesuiranju ratnih zločina i informiranja obitelji i javnosti o sudbini stradalih. Tu definitivno moramo napraviti ogroman iskorak jer to naprosto dugujemo ┼żrtvama", poručio je.

Penava je potvrdio da će se unatoč današnjem sastanku 13. listopada odr┼żati najavljeni prosvjed protiv sramotne šutnje hrvatskih institucija.

"Naravno, to sam od početka ┼żelio poručiti. Prosvjed je u cilju ubrzanja procesa otkrivanja imena zločinaca, njihova presuđivanja i otkrivanja sudbina nestalih osoba. Ne dolazi u obzir da odustanem od toga niti smatram da bi se bilo tko tu trebao naći pogođen - osobno ili kao politička opcija. Ta problematika je toliko teška da neki svoj ego ili dnevnu politiku koristiti za to nema smisla", istaknuo je.

Smatra kako taj veliki problem napokon treba riješiti, a ne i dalje šutjeti i čekati idućih 27 godina.

Penava je prije nekoliko dana pozvao građane Vukovara i cijelu hrvatsku javnost na mirni prosvjed u subotu, 13. listopada, u 14 sati na Trgu Republike u Vukovaru.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e