KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Otkriveno jezero tekuće vode na Marsu
26.07.2018

Svi svjetski mediji danas su objavili veliku vijest da je na Marsu otkriveno jezero vode u tekućem stanju.

Ono se nalazi na oko kilometar i pol ispod ju┼żne polarne ledene kape Crvenog planeta, a promjer mu je oko 20 kilometara. Otkriveno je pomoću instrumenta MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), radara niske frekvencije na letjelici Mars Express Europske svemirske agencije (ESA) koja oko Marsa kru┼żi od 2003.

Prema radu objavljenom u uglednom časopisu Science, podaci su prikupljani od svibnja 2012. do prosinca 2015. Oni su pokazali da je refleksija radarskih signala u području Marsa koje se naziva Planum Australe (što na latinskom znači Ju┼żna ravnica) značajno sna┼żnija, odnosno da je svjetlija, što je uobičajeno za vodene površine.

Preduvjet za ┼żivot

Otkriće vode va┼żno je prije svega jer je ona u tekućem obliku jedan od preduvjeta za postojanje ┼żivota negdje drugdje u svemiru budući da je temelj za funkcioniranje metabolizma ┼żivih organizama kakve poznajemo. A organizme s bitno drugačijom kemijom i ne mo┼żemo tra┼żiti jer ne znamo kako bi mogli izgledati i funkcionirati.

Znanstvenici stoga već desetljećima tragaju za tekućom vodom na tijelima u Sunčevu sustavu i izvan njega. Na Marsu su ranije bili otkriveni tragovi erozije vode u tlu kao i tragovi mogućeg otapanja vode u ekvatorijalnim područjima tijekom ljeta. Također se pretpostavljalo da bi tekuća voda mogla postojati negdje ispod Marsove površine, a osobito ispod njegovih polarnih ledenih kapa. No ovo je prvo otkriće postojanja vode u tekućem stanju i to u obliku trajnog velikog vodenog tijela. MARSIS nije uspio utvrditi dubinu jezera, međutim znanstvenici smatraju da je ona najmanje jedan metar.

"To naše otkriće je vodeno tijelo, jezero koje nije samo neka voda koja se otapa između kamena i leda, kao što se to na Zemlji zbiva ispod nekih ledenjaka“, rekao je prof. Roberto Orosei iz Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku u Bolonji.

"To je mjesto koje je vrlo obećavajuće za tra┼żenje ┼żivota na Marsu. No mi ne znamo pouzdano je li ono nastanjeno", dodao je.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e