KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
┼Żupan Koren pozvao posjetitelje na manifestacije 14. Dan povrća i Zlatna vina Alpe Adria
04.07.2018

U prostorijama ┼Żupanijske uprave u srijedu, 4. srpnja odr┼żana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene manifestacije 14. Dan povrća Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanija koja će se odr┼żati 7. srpnja s početkom u 9,30 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici te Zlatna vina Alpe Adria 2018. koja je na rasporedu također 7. srpnja u Galeriji Muzeja u Đurđevcu s početkom u 15 sati.

Uvodno je o manifestacijama govorio ┼żupan Darko Koren, ujedno zahvalivši svima koji su doprinijeli organizaciji, posebno gradovima Koprivnici i Đurđevcu, kao i medijima podršci, a konferenciji su prisustvovali i predsjednik Organizacijskog odbora 14. Dana povrća Zdravko Matotan te predsjednik Klastera vinara  Podravine i Prigorja Vlado Rep, koji je nositelj organizacije manifestacije Zlatna vina Alpe Adria 2018.

Dan povrća posvećen je promociji te grane poljoprivrede i razvoju domaće proizvodnje, na što se nastavlja povezivanje s prehrambenom industrijom. U sklopu manifestacije odr┼żat će se promotivno-prodajna izlo┼żba, stručna predavanja, nagrađivanje najljepše uređenih izlagačkih prostora i obilazak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,  a prijavljeno je 50 izlagača što je na razini prošlih godina. Predavanja će se kao i dosad odr┼żati u prostorima Hrvatske gospodarske komore ┼Żupanijske komore Koprivnica s početkom u 11,30, nakon svečanog otvorenja koje je na rasporedu u 10 sati. Imamo i kulturni dio programa za koji su zadu┼żeni Folklorni ansambl Koprivnica i Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec.“, pojasnio je ┼żupan.

Osvrnuvši se na stručna predavanja, ┼żupan je dodao kako sudjeluju PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo te Podravka koja ima vrlo značajnu ulogu u cijelom programu, obzirom na inicijativu povezivanja lokalnih proizvođača i prehrambene industrije koju je pokrenula ┼Żupanija.

Očekujemo višestruke koristi od ove manifestacije, od uključivanja i promocije naših proizvođača, direktnog kontakta s kupcima do poticanja razvoja proizvodnje, a ┼Żupanija im je osigurala besplatan izlagački prostor, kao i predstavljanje u katalogu. Stoga pozivamo sve zainteresirane da posjete Zrinski trg u Koprivnici u subotu, 7. srpnja i podr┼że naše povrtlare.“, dodao je ┼żupan.

Predsjednik Organizacijskog odbora 14. Dana povrća Zdravko Matotan govorio je o skromnim počecima manifestacije koja ima za cilj unaprijediti proizvodnju povrća na području ┼Żupanije, gdje se danas nalazi 115 komercijalnih proizvođača predstavljenih u katalogu. Također, zanimljiv je podatak da se sve više proizvođača okreće s klasične ratarske proizvodnje na proizvodnju povrća koja je dohodovnija, ali i radno zahtjevnija, te donosi i značajno veći prihod po jedinici površine.

Kroz stručna predavanja proizvođačima nastojimo prikazati što ima novoga u tom sektoru i pomoći im u savladavanju problema s kojima se susreću. Podravka se kao nositelj prerađivačke industrije u ┼Żupaniji opredijelila za razvoj povrtlarske proizvodnje, planovi su ambiciozni, a imamo i lijepih primjera uspješne proizvodnje. Ove smo godine na dijelu OPG-ova pokrenuli proizvodnju graška, ratarski proizvođači prešli su na proizvodnju paprike i feferona, a zanimljiv primjer je pokretanje proizvodnje rajčice za preradu, koja je dosad bila isključivo na području Istre. Imamo pokusnu proizvodnju od pet hektara u Kozarecu pa ćemo vidjeti kako se rajčica ponaša u našim uvjetima.“, kazao je predsjednik Matotan, dodavši kako se neće zaobići ni proizvođače konzumnog povrća pa će se u Kloštru Podravskom obići OPG sa plasteničkom proizvodnjom.

Druga manifestacija o kojoj je ┼żupan govorio su Zlatna vina Alpe Adria 2018. za koju je napomenuo: „Projekt se financira sredstva Saveza Alpe Jadran i ┼Żupanije, što je nastavak naše dobre odlične suradnje, a cilj je promocija vina, vinara i vinorodnih područja. U Đurđevcu će se okupiti vinari sa zlatim vinima koja su osvojila najviša priznanja u zemljama članicama Saveza, a posebno nam je drago što su domaća vina u samom vrhu jer je poznato naše opredjeljenje ulaganju u taj sektor, u kojemu smo napravili najveći iskorak u posljednjih desetak godina.

Predsjednik Klaster vinara Podravine i Prigorja Vlado Rep osvrnuo se na djelovanje Saveza Alpe Jadran koji povezuje i okuplja regije, ┼żupanije i dr┼żave na svom području, te se slo┼żio sa ┼żupanom kako je vinarstvo i vinogradarstvo grana poljoprivrede koja je najviše napredovala i ne samo odr┼żala, nego i povećala proizvodnju.

┼Żupanija je ulo┼żila značajna sredstva, ne samo materijalna nego i u smislu stručne pomoći u razvoju tog sektora i to je dalo sjajne rezultate, a velik je doprinos i ova manifestacija koja ima nekoliko specifičnosti – okuplja proizvođače koji se profesionalno bave tim poslom, odnosno registrirani su, predstavlja vina koja su već ocijenjena kao zlatna u članicama Saveza, a ponovno ih je ocjenjivala međunarodna komisija. Od 45 uzoraka vina koje smo zaprimili, neka nisu ponovno ocijenjena kao zlatna što govori o stručnosti komisije, a posebno treba istaknuti kako su ┼żupanijska vina, a posebna ona s područja Đurđevca, pokupila zlatna odličja i nalaze se u samom vrhu što daje dodatni značaj našim proizvođačima.“, istaknuo je predsjednik Rep, dodavši kako će se Klaster u svom radu posvetiti daljnjoj profesionalizaciji proizvođača vina.

Detaljan program 14. Dana povrća mo┼żete vidjeti OVDJE, a u privitku se nalazi katalog proizvođača povrća.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e