KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
NACIONALIZACIJA 2. MIROVINSKOG STUPA JE PREVIŠE, SINDIKATI IZLAZE NA ULICE?
29.06.2018

U HRT-ovoj emisiji U mre┼żi Prvog gostovali su ministar Pavić, čelnik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever i Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ministar je kazao kako je cilj Vlade osigurati dugoročnu odr┼żivost mirovinskog sustava. “Samo 20 posto umirovljenika odradilo je 40 godina sta┼ża i više. Prosjek sta┼ża je 30 godina. Mirovine su male i ┼żelimo ih povećavati. Ukupan deficit mirovinskog sustava je 17 milijardi kuna”, izjavio je.

Rekao je kako je izneseni prijedlog za radnu skupinu te kako će se tek vidjeti u kojem se smjeru ide.

“Prijedlog koji smo dali utječe na 300.000 budućih umirovljenika. Ako se reforma ne provode umirovljenici koji će u sljedećih 15 godina ići u mirovinu imat će do 500 kuna manje mirovine od sadašnjih umirovljenika, istaknuo je ministar, te dodao da su svjesni izazova i da prihvaćaju sako dobro rješenje”, rekao je ministar.

‘Razmišljamo hoćemo li izaći na ulice’

Lider sinikata Sever je istaknuo kako će odgovor široke javnosti biti jak. “U premišljanjima smo hoćemo li nastaviti sudjelovati u radnoj skupini ili krenuti u pripreme za izlazak na ulice ili ćemo raditi i jedno i drugo. Svaki odgovor šire javnost bit će jak. Niti jedna zemlja nije išla tako drastično u prebacivanje dobne granice”, rekao je

Kazao je kako se ┼żeli uštedjeti na ljudima. ” Sadašnji umirovljenici nemaju od čega ┼żivjeti, a budući će imati još manje. Natjerat ćemo ljude da što du┼że rade. Naši ljudi kraće ┼żive. Mi ćemo i dalje u prosjeku 1,6 godina kraće ┼żivjeti od EU-a, a idemo odmah u produljenje radnog vijeka u pravcu zemlja koje ┼żive i do 5 godina dulje od nas”, rekao je Sever.

HUP: Očekivali smo ovako nešto

Jakelić je, s druge strane, kazao kako je to dio reformi koje su zagovarali i očekivali. “Očekujemo da kroz raspravu dođemo do modela kompromisnog i zadovoljavajućeg – umijeće mogućega. Cijeli sustav mirovinskog osiguranja treba transformirati i modificirati sukladno vremenu”, kazao je Jakelić iz HUP-a.

Ministar Pavić je u četvrtak kazao kako Vlada ne ide u nacionalizaciju 2. mirovinskog stupa već predla┼że rješenje za naslijeđene probleme. Kazao je i kako su spremni prihvatiti bolje prijedoge ako ih bude.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e