KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUĹ TVENI Ĺ˝IVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Priopćenje vezano za prvostupanjsku presudu u predmetu TuĹžitelj protiv Ratka Mladića
23.11.2017

Vlada Republike Hrvatske prvostupanjsku presudu, kojom je Raspravno vijeće MKSJ-a Ratku Mladiću izreklo najstroĹžu moguću kaznu doĹživotnog zatvora, smatra primjerenom.

Podsjećamo kako je Ratko Mladić optuĹžen i sada nepravomoćno osuđen za sudjelovanje u četiri udruĹžena zločinačka pothvata (tzv. sveobuhvatni; opsada Sarajeva; Srebrenica; uzimanje osoblja UN-a za taoce.) tijekom kojih su počinjena najteĹža kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su zločin genocida, zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjeni u Srebrenici, Sarajevu, logorima Manjača, Omarska i nizu drugih.

Današnjom presudom još jednom je potvrđeno kako je u Srebrenici, u kojoj je ubijeno više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, počinjen zločin genocida.

Ratko Mladić je osuđen i za sudjelovanje u udruĹženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na području Bosne i Hercegovine s ciljem da se bosanski Hrvati i bosanski Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao sudionici UZP navedeni svi najviši duĹžnosnici Republike Srpske (Radovan KaradĹžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić).

IzraĹžavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog vijeća u dijelu u kojem nije utvrđeno sudjelovanje i najviših duĹžnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruĹženom zločinačkom poduhvatu, obzirom da su u optuĹžnici bili navedeni. (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Ĺ˝eljko RaĹžnjatović i Vojislav Šešelj).

Istodobno, Vlada RH izraĹžava Ĺžaljenje što Ratko Mladić nije optuĹžen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.

Napominjemo da je u ovom predmetu Republika Hrvatska putem svojih nadleĹžnih tijela pruĹžala pomoć TuĹžiteljstvu MKSJ-a ispunjavanjem njihovih zahtjeva.


www.podravka.hr/eva-sardine/

Iznajmljivanje ĹĄatora
Pratite nas i na facebookuVi?e