KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUĆ TVENI ĆœIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Priopćenje vezano za prvostupanjsku presudu u predmetu TuĆŸitelj protiv Ratka Mladića
23.11.2017

Vlada Republike Hrvatske prvostupanjsku presudu, kojom je Raspravno vijeće MKSJ-a Ratku Mladiću izreklo najstroĆŸu moguću kaznu doĆŸivotnog zatvora, smatra primjerenom.

Podsjećamo kako je Ratko Mladić optuĆŸen i sada nepravomoćno osuđen za sudjelovanje u četiri udruĆŸena zločinačka pothvata (tzv. sveobuhvatni; opsada Sarajeva; Srebrenica; uzimanje osoblja UN-a za taoce.) tijekom kojih su počinjena najteĆŸa kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kao što su zločin genocida, zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjeni u Srebrenici, Sarajevu, logorima Manjača, Omarska i nizu drugih.

Današnjom presudom još jednom je potvrđeno kako je u Srebrenici, u kojoj je ubijeno više od 7,000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, počinjen zločin genocida.

Ratko Mladić je osuđen i za sudjelovanje u udruĆŸenom zločinačkom poduhvatu (UZP) na području Bosne i Hercegovine s ciljem da se bosanski Hrvati i bosanski Muslimani trajno uklone s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, pri čemu su kao sudionici UZP navedeni svi najviši duĆŸnosnici Republike Srpske (Radovan KaradĆŸić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Bogdan Subotić, Momčilo Mandić i Mićo Stanišić).

IzraĆŸavamo nezadovoljstvo zaključcima Raspravnog vijeća u dijelu u kojem nije utvrđeno sudjelovanje i najviših duĆŸnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruĆŸenom zločinačkom poduhvatu, obzirom da su u optuĆŸnici bili navedeni. (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić, Frenki Simatović, Ćœeljko RaĆŸnjatović i Vojislav Šešelj).

Istodobno, Vlada RH izraĆŸava ĆŸaljenje što Ratko Mladić nije optuĆŸen i osuđen i za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku.

Napominjemo da je u ovom predmetu Republika Hrvatska putem svojih nadleĆŸnih tijela pruĆŸala pomoć TuĆŸiteljstvu MKSJ-a ispunjavanjem njihovih zahtjeva.


Iznajmljivanje ĆĄatora

Pratite nas i na facebookuViše