KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUŠTVENI ŽIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Zašto će guverner Vujčić, mediji i EU teško objasniti Hrvatima da im treba euro?
07.11.2017

Među državama koje još trebaju uvesti euro, hrvatski građani najmanje vjeruju institucijama da će ih realno i istinito informirati o posljedicama prihvaćanja jedinstvene valute.

Konferencija 'Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj' koja se održala početkom tjedna u Zagrebu u organizaciji Vlade i središnje banke donijela je neočekivanu buru u domaću javnost skretanjem pažnje na temu o kojoj se dosad uglavnom govorilo samo deklarativno. Uvođenje eura umjesto kune kao valute u prošlosti se uglavnom svodilo tek na hipotetske scenarije i povremene izjave guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića koji je već dulje poznat kao zagovaratelj prihvaćanja jedinstvenog europskog novca.

Mediji i javnost su na konferenciju reagirali očekivano: dijelom sa sumnjom u to da se radi o triku kojim vlasti pokušavaju skrenuti pažnju javnosti sa slučaja Agrokor, dijelom razmatranjem stvarnih uvjeta i koraka koje bi Hrvatska morala poduzeti na putu prema prihvaćanju eura, a najvećim ipak dijelom komentiranjem toga kakve bi posljedice po Hrvatsku imala takva zamjena valuta. U tome su organizatori konferencije, Vlada i HNB, bili spremni istaknuti samo pozitivne efekte koje donosi uvođenje eura, dok su nešto nezavisniji komentatori ostavljali dovoljno prostora i za suprotna mišljenja, odnosno upozoravali su da uvođenje eura ima i svoje pozitivne i svoje negativne strane.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e