KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Europska komisija odlučila je pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU-a
13.07.2017

Europska  komisija odlučila je pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU-a jer nije promijenila Zakon o privatizaciji INA-e, koji dr┼żavi daje pravo veta u ključnim stvarima.

"Komisija smatra da se posebnim ovlastima dr┼żave iz Zakona o INA-i neprimjereno ograničavaju slobodno kretanje kapitala i sloboda poslovnog nastana. Komisija uviđa da je zaštita sigurnosti opskrbe energijom legitiman cilj u javnom interesu koji dijeli i EU te da bi se njime mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u Ugovoru o funkcioniranju EU-a. Takva ograničenja međutim moraju biti proporcionalna. U ovom se slučaju Zakonom o INA-i hrvatskoj dr┼żavi omogućava osporavanje va┼żnih odluka poduzeća, pri čemu ulaganje veta nije potrebno obrazlo┼żiti mogućim ugrozama sigurnosti opskrbe ili druge javne politike, ili javnim interesom", navodi se u priopćenju Komisije.

Prema Zakonu o INA-i dr┼żavi su dodijeljene posebne ovlasti u tom poduzeću, uključujući pravo ulaganja veta na odluke poduzeća u pogledu prodaje dionica ili imovine iznad određene vrijednosti. Isto tako, dr┼żava se mo┼że protiviti va┼żnim odlukama uprave INA-e, kao što su promjena djelatnosti poduzeća, dodjela koncesija ili ovlaštenja i promjena adrese njegova sjedišta.

"Komisija smatra da takvo bezuvjetno pravo veta nadilazi ono što je nu┼żno za zaštitu sigurnosti opskrbe energijom i da je stoga neproporcionalno", ističe se u priopćenju.

Komisija navodi da je Hrvatska prije pristupanja EU-u preuzela obvezu usklađivanja Zakona o INA-i s pravilima EU-a. S obzirom na to da Hrvatska nije izmijenila taj Zakon, u studenome 2014. Europska komisija odlučila je protiv nje poduzeti mjere. Nakon što je u prosincu 2016. ocijenila očitovanja hrvatskih tijela, Europska komisija poslala je Hrvatskoj obrazlo┼żeno mišljenje u kojem slu┼żbeno zahtijeva izmjenu Zakona o INA-i uz obrazlo┼żenje da se njime krše pravila Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) o slobodi poslovnog nastana (članak 49.) i slobodnom kretanju kapitala (članak 63.). Hrvatska još uvijek nije postupila u skladu s obrazlo┼żenim mišljenjem Komisije.

U priopćenju se navodi da je unatoč današnjoj odluci Komisija i dalje otvorena za napore koje hrvatska nadle┼żna tijela ula┼żu u rješavanje tog predmeta.


Iznajmljivanje šatora

Pratite nas i na facebookuViÜe